2 Οκτωβρίου 2014

Στο Αμφιάρειο του Ωρωπού

Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, σε μια μικρή πευκόφυτη κοιλάδα, στις όχθες ενός χειμάρρου (Χαράδρα τον έλεγαν οι αρχαίοι), ανάμεσα στον Κάλαμο και το Μαρκόπουλο Ωρωπού, βρίσκεται το Αμφιάρειο. Το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα Αμφιαράου, όπου, από τον 5ο αι. π.Χ. που ιδρύθηκε, λειτουργούσε μαντείο και θεραπευτήριο. 

Βρεθήκαμε εκεί ένα πρωινό στα τέλη του Σεπτέμβρη...

Αλλά ας αφήσουμε τις φωτογραφίες που τραβήξαμε και την κατατοπιστική επιγραφή που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του αρχαιολογικού χώρου, να μας δώσουν κάποια πληροφόρηση:


Το Αμφιάρειο του Ωρωπού

Το Αμφιάρειο, το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα Αμφιαράου, ανέσκαψε ο Βασίλειος Λεονάρδος, από το 1884 ως το 1929. Τα κτίριά του είναι κατασκευασμένα στις όχθες ενός χειμάρου, της Χαράδρας, όπως την έλεγαν οι αρχαίοι. Στην αριστερή όχθη βρίσκονται τα επίσημα οικοδομήματα, η στοά, το θέατρο, ο ναός, ο βωμός και στη δεξιά απλώνεται η κατοικίδια συνοικία.


Η είσοδος του ιερού ήταν στα αρχαία χρόνια από τα ανατολικά. Το πρώτο κτίριο που θα συναντήσουμε αν πλησιάσουμε το ιερό από τα ανατολικά, είναι ένα τετάγωνο του 4ου αι. π.Χ., που στα χριστιανικά χρόνια μεταβλήθηκε σε θέρμες... 

Ευθύς μετά βλέπουμε τη μεγάλη στοά κτίσμα του 4ου αι. π.Χ., η οποία έχει μήκος 110 μ. Χρησίμευε για τη διαμονή των επισκεπτών του ιερού και των ασθενών. Στα άκρα της, ανατολικό και δυτικό, υπήρχαν δυο δωμάτια εφοδιασμένα με θρανία και τράπεζες. Σ’ αυτά τα δωμάτια γινόταν η εγκοίμηση όσων ζητούσαν χρησμό από τον Αμφιάραο, οι οποίοι μέσα στον ύπνο τους, σε όνειρο, δέχονταν τη συμβουλή του θεού ή ακόμα και τη θεραπεία...

η μεγάλη στοά

Πισω από τη στοά βρίσκεται το θέατρο του Αμφιαρείου. Το οικοδόμημα της σκηνής και η αναστηλωμένη κιονοστοιχία έφεραν δύο επιγραφές, που χρονολογούνται στο 2ο αι. π.Χ. Πέντε μαρμάρινοι θρόνοι, με φυτική ανάγλυφη διακόσμηση, χρονολογούμενοι στον 1ο αι. π.Χ., βρίσκονται στην περιφέρεια της ορχήστρας. 

το θέατρο του Αμφιαρείου

το θέατρο του Αμφιαρείου

Ένας από τους πέντε μαρμάρινους θρόνους, ο πιο καλοδιατηρημένος, 
με ανάγλυφη διακόσμηση του 1ου αι. π.Χ., 
που βρίσκονται στην περιφέρεια της ορχήστρας του θεάτρου. 

αναπαράσταση του θεάτρου του Αμφιαρείου ο οικοδόμημα της σκηνής)

Δυτικά της στοάς βρίσκεται η σειρά των βάθρων των αγαλμάτων, που πλαισίωναν το δρόμο που οδηγούσε στο ναό. Πάνω στα είκοσι πέντε βάθρα που σώθηκαν στην αρχική τους θέση, βρίσκονται χαραγμένες γύρω στις 150 επιγραφές (αναθηματικές, επιγράμματα, αγωνιστικοί κατάλογοι, προξενικά ψηφίσματα)....

  

Ο ναός του Αμφιαράου ήταν εξάστυλος δωρικός και κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. Το νότιο μισό του παρασύρθηκε στα ύστατα χρόνια της αρχαιότητας από το ποτάμι. Μέλη του θριγκού του ναού εκτίθενται αναστηλωμένα στην αυλή του Μουσείου. Ανατολικά του ναού βρισκεται ο μεγάλος βωμός του ιερού (4ος αι. π.Χ.). Στη θεμελίωσή του βλέπουμε δύο μικρότερους και παλαιότερους βωμούς. Πολύ κοντα στο βωμό, νοτιότερα, βρίσκεται η ιερή πηγή, από την οποία εξακολουθεί να αναβλύζει νερό, όπως τον 5ο αι. π.Χ., όταν ιδρύθηκε το ιερό. Πλάι στην ιερή πηγή βρίσκονται τα λουτρά, κατασκευασμένα τον 4ο αι. π.Χ. 

ο ναός του Αμφιαράου

από το ναό του Αμφιαράου 

σχέδιο του αρχαιολογικού χώρου

Το ιερό του Αμφιαράου εκτείνεται και στη δεξιά όχθη της Χαράδρας (χειμάρρου), όπου υπήρχαν η κατοικίδια συνοικία, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, η αγορά και η κλεψύδρα, που ήταν υδραυλικό ρολόι. 

από τη δεξιά όχθη της Χαράδρας 

Και κάτι ακόμη:



Πολύ κοντά στο Αμφιάρειο, για να αλλάξουμε και λίγο θέμα, στο δρόμο προς το Μαρκόπουλο Ωρωπού, υπάρχει η «Iερά Mονή των Eισοδίων της Θεοτόκου» (φωτογραφία δεξιά). Ρίξε μια ματιά, αξίζει τον κόπο.

Και αν υπάρχει ακόμη διαθέσιμος χρόνος, οι κοντινές παραλίες (Ωρωπού, Μαρκόπουλου, Αγίων Αποστόλων κλπ) προσφέρονται για ένα μπάνιο, οι θάλασσες είναι ακόμη ζεστές. Εκεί στο κύμα φυσικά υπάρχουν και οι απαραίτητες ψαροταβέρνες... 


Πηγή: κείμενα, από την ενημερωτική πινακίδα που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο.
Φωτογραφίες: Takis Ant






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο: