18 Σεπτεμβρίου 2015

DW: Νόμπελ για «τρελούς» επιστήμονες

από τη Deutsche Welle

Για 25η φορά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έγινε η απονομή των βραβείων Ig-Nobel, που έχουν ως στόχο να «προκαλέσουν πρώτα το γέλιο και μετά τη σκέψη». Την εκκεντρική εκδήλωση παρακολούθησαν 1000 θεατές. 

Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκαν και πραγματικοί νομπελίστες, οι οποίοι εν μέσω... σαϊτοπολέμου παρέδωσαν γλάστρες ως βραβεία στους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

H ονομασία των βραβείων Ig-Nobel προέρχεται από το λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη “ignoble“ που σημαίνει αναξιοπρεπής. Στους επιστήμονες δίνεται η ευκαιρία να ερευνήσουν θέματα και αντικείμενα δευτερεύουσας σημασίας, που πολλές φορές μοιάζουν παράλογα, προκαλούν γέλιο αλλά παραμένουν παρ' όλα αυτά επιστημονικά. Οι εμπνευστές των βραβείων θέλουν «να γιορτάσουν το ασυνήθιστο και να τιμήσουν το ευφάνταστο».

Φέτος το βραβείο στην κατηγορία "Μαθηματικά" απέσπασαν οι επιστήμονες Ελίζαμπετ Όμπερτσαουχερ και Καρλ Γκράμαρ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, για την προσπάθειά τους να υπολογίσουν εάν όντως ο Mαροκινός σουλτάνος Μουλάι Ισμαίλ μπόρεσε να κάνει 888 παιδιά μεταξύ του 1697 και του 1727.

Στην κατηγορία της "Ιατρικής" επιστήμονες από την Ιαπωνία και τη Σλοβακία βραβεύθηκαν για την μελέτη της επίδρασης και των ωφελειών των παρατεταμένων φιλιών. Η «νομπελίστρια» Γιαροσλάβα Ντουρντιάκοβα ευχαρίστησε την επιτροπή και δήλωσε σχολίασε: «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ήταν πολύ σκληρή δουλειά».

Συνολικά το βράδυ της Πέμπτης δόθηκαν 10 βραβεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (για άγνωστο λόγο) προκάλεσε η μελέτη της ομάδας επιστημόνων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο στην Ατλάντα, που διαπίστωσαν ότι όλα τα θηλαστικά βάρους άνω των τριών κιλών χρειάζονται 21 δευτερόλεπτα για να ουρήσουν. Οι ερευνητές πέρασαν πολλές ώρες στον ζωολογικό κήπο παρακολουθώντας διάφορα θηλαστικά να… κάνουν την ανάγκη τους. Τελικά η έρευνα όμως είχε και πραγματικό επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέλιξη βιονικών συστημάτων ύδρευσης στη βιομηχανία, που βασίζεται στο πρότυπο λειτουργίας των ζωικών οργανισμών. Οι επιστήμονες απέσπασαν το βραβείο στην κατηγορία της Φυσικής.

Το γέλιο του κοινού προκάλεσε και η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Μπρούνο Γκρόσι από το Πανεπιστήμιο της Χιλής, που τοποθέτησε ένα είδος ξύλου ως ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου και παρατήρησε ότι τότε αυτό περπατούσε με τον ίδιο τρόπο που περπατούσαν οι δεινόσαυροι. Η έρευνα βραβεύθηκε στην κατηγορία της Βιολογίας.

Μπορεί οι βραβευθέντες να μην χαίρουν της ίδιας αναγνώρισης όπως οι συνάδελφοί τους που έχουν λάβει πραγματικό βραβείο Νόμπελ, δικαίως όμως γίνονται αποδέκτες των βραβείων «τρελής επιστήμης».

Χάνα Φουξ, Τομπίας Έλμαϊερ / Αλεξάνδρα Κοσμά
Deutsche Welle 18.09.2015
http://dw.com/p/1GYkz






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου