17 Σεπτεμβρίου 2015

DW: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αλλάξει την Ευρώπη

από τη Deutsche Welle 
Toν Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχονταν μια νέα εποχή για την Ευρώπη και την Ελλάδα χωρίς λιτότητα. Τον Ιούλιο υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο. Η κοινωνική Ευρώπη ακόμη περιμένει. Όπως και οι απογοητευμένοι Έλληνες.
 
Όποιος θέλει να συμβουλευτεί την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις προεκλογικές μέρες μπορεί να επιχειρήσει ένα ταξίδι στην σύντομη ιστορία, όταν αρχές Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας, εξήγγειλε μια νέα εποχή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόσωπο του μετασχηματισμού της Ευρώπης, είναι το πρόσωπο των εργατών, των ανέργων, των συνταξιούχων», βροντοφώναζε τη νύχτα των εκλογών.

Ο τέως πρωθυπουργός είχε ένα μεγάλο στόχο. Να βγάλει την Ευρώπη από την επιρροή των τραπεζών και να τη μεταβάλει σε μιαν κοινωνική Ευρώπη χωρίς μέτρα λιτότητας. Σήμερα, ο Τσίπρας διεκδικεί και πάλι τη ψήφο χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες. Ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιού Αθηνών υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εναύσματα για εντατικές συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη, τελικά όμως ατύχησε.

«Αν δείτε γύρω σας, θα διαπιστώσετε ότι στη Βρετανία οι συντηρητικοί ενισχύθηκαν, στην Ισπανία το αριστερό κόμμα «Podemos» αντίθετα έχασε σε διείσδυση και στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν το ίδιο ισχυροί. Ξέρετε είναι καλό να έχει κανείς καλές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι ιδέες τους είναι εφαρμόσιμες. Ειδάλλως στο τέλος επιτυγχάνει το αντίθετο». 

Και φαίνεται ότι συνέβη. Στην αρχή ο Τσίπρας ήθελε να καταργήσει την πολιτική λιτότητας. Τώρα τη συνεχίζει υπογράφοντας μάλιστα με τους εταίρους νέο πρόγραμμα λιτότητας ακόμη κι αν θέλει να το ωραιοποιήσει λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μέτρα λιτότητας αλλά για επενδύσεις στην Ελλάδα και νέες κοινωνικές παροχές.

Η αθέτηση των υποσχέσεων απογοήτευσε πολλούς νέους Έλληνες που ονειρεύονταν την Ευρώπη αλλιώς...

Πηγή: Deutsche Welle, απόσπασμα δημοσιεύματος
Ολόκληρο στο: http://dw.com/p/1GXTw


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου