20 Σεπτεμβρίου 2015

Εντμουντ Φελπς: Μεταρρύθμιση της νοοτροπίας χρειάζεται η Ελλάδα

"Οι εκλογές θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού" εκτιμά ο Αμερικανός νομπελίστας καθηγητής Εντμουντ Φελπς*, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ενώ τονίζει ότι  "η μεταρρύθμιση της νοοτροπίας είναι ένα από τα βασικότερα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα". 

Ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Η διεξαγωγή νέων εκλογών θα δημιουργήσει νέα πολιτική αστάθεια ή θα συμβάλει στη σταθερότητα;
― Το δεύτερο. Κατά την άποψή μου, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού. Είναι χρήσιμο το γεγονός ότι δίνεται στους Ελληνες πολίτες ο χρόνος να ξανασκεφθούν τα πράγματα. 

Είναι η αύξηση των φόρων η καλύτερη μέθοδος για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης;
― Στο τέλος, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Αλλά βραχυπρόθεσμα η έμφαση πρέπει να δοθεί στον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες και την αξιοποίηση του οφέλους για ένα μείγμα βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημαντικότερες εκ των οποίων είναι...
― Η μεταρρύθμιση της νοοτροπίας είναι ένα από τα δύο βασικότερα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Το άλλο είναι, φυσικά, να εισαγάγει τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα. Για να εξασφαλισθεί μια ευρεία ευημερία και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, οι Ελληνες δεν αρκεί μόνο να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες που τους προσφέρονται στο πιάτο, όπως είναι οι επιδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία. Πρέπει να εστιάσουν στην αναζήτηση επαγγελματικών δράσεων που θα εδράζονται στην καινοτομία.

* Εντμουντ Φελπς (φωτογραφία επάνω αριστερά): Αμερικανός 
καθηγητής, βραβευμένος με νομπέλ οικονομίας, διευθυντής του Κέντρου για τον Καπιταλισμό και την Κοινωνία του Πανεπιστημίου Κολούμπια. 

Πηγή:www.kathimerini.gr 20.09.2015 
Ολόκληρη η συνέντευξη στον Αθανάσιο Έλλι στο:
Εντμουντ Φελπς: «Η ελληνική νοοτροπία αιτία κατάρρευσης της οικονομίας σας»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου