18 Σεπτεμβρίου 2015

Blue Athens Initiative. Η αρχή έγινε

Τέσσερα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, ο λόφος του Λυκαβηττού, αλλά και το ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, φωτίστηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης με ένα χαρακτηριστικό, έντονο μπλε χρώμα εκπλήσσοντας ευχάριστα πολλούς Αθηναίους και τουρίστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν σε τι οφείλεται αυτή η φαντασμαγορική μεταμόρφωση έξι σημαντικών τοποσήμων της ελληνικής πρωτεύουσας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο τρίτο Athens Democracy Forum και συνδέεται με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη. Η αρχική ιδέα είναι κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, επιλεγμένα κτίρια της Αθήνας να φωτίζονται στα χρώματα της ελληνικής σημαίας αλλά και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μεταδίδοντας σε ένα διεθνές ακροατήριο το συμβολικό μήνυμα του εορτασμού.

Στο πρώτο Blue Athens Initiative, όπως ονομάζεται, συμμετείχαν κτίρια ισχυρής συμβολικής σημασίας όπως το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου (φωτογραφία αριστερά),  το δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εκτός από το ισχυρό συμβολικό φορτίο των ίδιων των κτιρίων, η πρωτοβουλία του Athens Democracy Forum αποβλέπει και στην ενίσχυση της θετικής εικόνας για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Αθήνα. Τα τελευταία πέντε χρόνια η πρωτεύουσα έχει υποφέρει από διαδοχικά «κύματα» αρνητικής δημοσιότητας με συχνά καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και την ευαίσθητη τοπική οικονομία της πόλης. Το θετικό μήνυμα που εκπέμπει το Blue Athens Initiative από την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία αναβαπτίζει στο διεθνές κοινό την εικόνα της πρωτεύουσας ως μοναδικού και απολύτως ασφαλούς προορισμού. Η επιτυχία της πρώτης φετινής απόπειρας βάζει τις βάσεις για τη θεσμοθέτηση της ιδέας με προοπτικές επέκτασής της κι εκτός Ελλάδος. 

Πηγή: www.kathimerini.gr
Το Blue Athens Initiative θέτει τις βάσεις για επέκτασή του εκτός Ελλάδος






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου