28 Σεπτεμβρίου 2015

Το παιχνίδι εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης της προηγούμενης Κυριακής ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό - τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Αλλά, 
όπως αναφέρει Το Βήμα, ο σχηματισμός της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αντιμετωπίζεται από όλους ως κάτι το τελεσίδικο και οριστικό. Αντίθετα, κατά κάποιους συνιστά την αρχή ή απλά ένα πρώτο στάδιο, ενός προδιαγραφόμενου power game, ενός σύνθετου παιχνιδιού εξουσίας, το οποίο θα πρέπει να προβλέψει και να ελέγξει ο Αλ. Τσίπρας, με την ελπίδα να μην περιέλθει σε θέση ανάλογη με εκείνη του Γ. Παπανδρέου ή του Αντ. Σαμαρά.

Mια επεξεργασία δεδομένων και προοπτικών, με αντικείμενο την εξασφάλιση πολιτικών εφεδρειών και εναλλακτικών λύσεων, έχει ήδη γίνει...

Η κυρίαρχη εκτίμηση με βάση τα όσα μεταφέρουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού είναι ότι μετά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του Μνημονίου και εφόσον μια ενδεχόμενη φθορά της κυβέρνησης απειλήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το χαρτί που θα ρίξει ο κ. Τσίπρας στο τραπέζι θα είναι η «πρόσκληση - πρόκληση» προς το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με βασικό επιχείρημα τη σταθερότητα και την αποφυγή μιας νέας εκλογικής περιπέτειας και με φιλοδοξία να ηγεμονεύσει πλέον στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το πώς θα αντιδράσουν τα δύο κόμματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι το ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μεταφέρει το πολιτικό παιχνίδι των συσχετισμών και στο εξωτερικό, όπου επιδιώκει την καλλιέργεια ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησής του και της Κεντροαριστεράς.

Πηγή: 
www.tovima.gr 27.09.2015
Ολόκληρο το άρθρο του Άγγελου Κωβαίου στο: Το παιχνίδι εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα
Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου