30 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί είναι το πετρέλαιο φθηνότερο από τη βενζίνη;

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ, η βενζίνη είναι πιο ακριβή από το πετρέλαιο κίνησης. 
Οι λόγοι είναι κυρίως φορολογικής φύσης. Γιατί όμως; 

Μια ματιά στα πρατήρια καυσίμων της Γερμανίας επιβεβαιώνει αμέσως του λόγου το αληθές. Η βενζίνη είναι σαφώς πιο ακριβή από το πετρέλαιο κίνησης. Σε βενζινάδικο της Βόννης το πετρέλαιο κόστιζε χθες Τρίτη 1,06 ευρώ ανά λίτρο ενώ η βενζίνη 1,29 ευρώ. (Ελαφρά υψηλότερες, κυρίως στη βενζίνη, ήταν οι τιμές στην Αθήνα).

Αυτό οφείλεται κυρίως στο φόρο πετρελαίου, εξηγεί η 
Deutsche Welle. Ανά λίτρο ντίζελ ο φόρος είναι 47 σεντ ενώ ανά λίτρο βενζίνης 65 σεντ. Όπως λέει ο εκπρόσωπος της γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου ADAC Γιούργκεν Άλμπρεχτ: «Πρόκειται για διαφορά 18 σεντ στα οποία έρχεται να προστεθεί και ο ΦΠΑ. Συνολικά λοιπόν η διαφορά έγκειται στα 22 σεντ περίπου ανά λίτρο».

Ο γερμανός νομοθέτης αποδίδει το φορολογικό αυτό όφελος υπέρ του πετρελαίου στην ευρωπαϊκή μεταφορά εμπορευμάτων. Τα φορτηγά αυτοκίνητα αλλά και οι ατμομηχανές εμπορικών αμαξοστοιχιών χρειάζονται ντίζελ για να κινηθούν και όπως σημειώνει ο ειδικός «η μεταφορά εμπορευμάτων είναι ένας ανταγωνιστικός κλάδος. Και άλλες χώρες έχουν παρόμοιες διαφορές στη φορολόγηση» (Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ελλάδα).

Προκειμένου να υπάρχει μια εξισορρόπηση και να μην ωφελούνται οι κάτοχοι Ι.Χ. από ένα φορολογικό πλεονέκτημα το οποίο επινοήθηκε για το εμπόριο, τα τέλη κυκλοφορίας (στη Γερμανία) για συγκεκριμένα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. είναι υψηλότερα από ότι για βενζινοκίνητα. Σε αυτό προστίθεται ότι τα πετρελαιοκίνητα είναι πιο ακριβά ήδη κατά την παραγωγή τους, και αυτό συνήθως κατά μερικές χιλιάδες ευρώ.

Εάν συμφέρει ή όχι η αγορά πετρελαιοκίνητου εξαρτάται περισσότερο από τα χιλιόμετρα που διανύει ο κάτοχος. Κατά μέσο όρο τα γερμανικά Ι.Χ. διανύουν περί τις 12.000 χλμ. ετησίως. Όσοι διανύουν περισσότερα, για παράδειγμα εταιρικά αυτοκίνητα ή ταξί που συχνά ξεπερνούν τις 100.000 χλμ . το χρόνο, εξοικονομούν με το πετρέλαιο πολλά χρήματα. Όσοι δεν κάνουν τόσα πολλά λοιπόν θα έπρεπε να προτιμήσουν τα βενζίνης.

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι τα πετρελαιοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Ενώ το 1999 η ταξινόμηση νέων Ι.Χ. αφορούσε κατά μόλις 22 % τα πετρελαιοκίνητα, πέρσι το ποσοστό είχε εκτιναχθεί στο 47 %.

Από καθαρά οικονομική σκοπιά η αγορά πετρελαιοκίνητου δεν φαίνεται να έχει νόημα, δεδομένου ότι ο αριθμός των διανυθέντων χλμ. ανά αυτοκίνητο στη Γερμανία μειώνεται συνεχώς. Οι λόγοι που όλο και πιο πολλοί προτιμούν το πετρέλαιο είναι περισσότερο ψυχολογικής φύσης, εκτιμά ο ειδικός της ADAC: «Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονταν συνεχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι μειωμένες τιμές το τελευταίο διάστημα είναι η εξαίρεση. Έτσι το ενδιαφέρον στράφηκε στην κατανάλωση και τα καύσιμα. Και επειδή τα πετρελαιοκίνητα καταναλώνουν λιγότερα ανά χλμ., φαίνονται σε πολλούς αγοραστές πιο ελκυστικά»...

Πηγή: Deutsche Welle (απόσπασμα δημοσιεύματος 30.09.2015)
Ολόκληρο στο: 
http://dw.com/p/1GfV9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου