28 Σεπτεμβρίου 2015

Καθαρή νίκη για τους καταλανούς αυτονομιστές

από τη Deutsche Welle

Το εθνικιστικό κόμμα του Αρτούρ Μας που τάσσεται υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας κατακτά 62 έδρες. Άλλες 10 έδρες για το αριστερό CUP. Μαζί κατακτούν την πλειοψηφία στη νέα βουλή, δηλαδή 72 σε σύνολο 135 εδρών.

Οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο τοπικό κοινοβούλιο.

Το εθνικιστικό κόμμα Junts pel Si (Mαζί για το «Ναι») με αρχηγό τον Αρτούρ Μας καταλαμβάνει 62 έδρες σε σύνολο 135 εδρών. Μολονότι δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει μόνο του τις 68 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, αναμένεται να έχει την κοινοβουλευτική υποστήριξη του συμπαρατασσόμενου αριστερού CUP, το οποίο είναι επίσης υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας. Το CUP καταλαμβάνει τελικά 10 έδρες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα δύο αυτονομιστικά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων και 72 έδρες, εξασφαλίζοντας από κοινού την πλειοψηφία στην τοπική βουλή. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχε το 77% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (σε σύνολο 5,5 εκατομ.).

Μολονότι τα δύο αυτά κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας εκπροσωπούν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές κατευθύνσεις – του κόμμα του Μας ανήκει στην εθνικιστική δεξιά, ενώ το CUP χαρακτηρίζεται ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερά–, είχαν συμφωνήσει προεκλογικά να συμμαχήσουν προκειμένου να οδηγήσουν Καταλονία στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, και μάλιστα εντός 18 μηνών. Ωστόσο η κυβέρνηση της Μαδρίτης απορρίπτει σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο με την αιτιολογία ότι αντίστοιχες διαδικασίες απόσχισης αντίκεινται ευθέως στο ισπανικό Σύνταγμα. Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μάλιστα έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν τα αποσχιστικά σχέδια της τοπικής κυβέρνησης θα κινηθεί εκ νέου δικαστικά, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα ενωμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα απαγορεύεται η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ανεξαρτητοποίηση περιοχής. Αυτό επιβεβαίωσε ρητά και το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο με σχετική απόφαση το 2014. Για το λόγο αυτό τα κόμματα που τάσσονται υπέρ αυτής της επιλογής επέλεξαν να οδηγήσουν τους Καταλανούς σε εκλογές, οι οποίες έλαβαν de facto δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Οι κάτοικοι της Καταλονίας αντιπροσωπεύουν το 16% του ισπανικού πληθυσμού, και η τοπική οικονομία εισφέρει το 1/5 της συνολικής ισπανικής παραγωγής. Οι αποσχιστικές τάσεις ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης που έπληξε έντονα την ισπανική οικονομία.

Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, afp)

Πηγή: Deutsche Welle 28.09.2015
http://dw.com/p/1GePg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου