19 Σεπτεμβρίου 2015

Παγιωμένα συμφέροντα στην Ελλάδα

Η έμφαση στο τελευταίο πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξουν και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την καταπολέμηση της απάτης και την άρση προνομίων που απολαμβάνει ευρύ βεληνεκές επαγγελματικών ομάδων, αναφέρει ο Hugo Dixon σε ανάλυσή του στους New York Times, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή. 

Ένα απόσπασμα στη συνέχεια:

Μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες σχετικά με τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα είναι ότι θα αναδείξουν - τουλάχιστον κατ’ όνομα- μία κυβέρνηση δεσμευμένη στη συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, η οποία συνήφθη τον προηγούμενο μήνα με τους διεθνείς πιστωτές της. Οχι μόνον ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ασπαστεί έστω και απρόθυμα τη συμφωνία, η οποία θα αποδεσμεύσει 86 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια, αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ετοιμάζεται να τη στηρίξει. Ενας τυχαίος παρατηρητής ίσως σκεφθεί πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα καταδικάσει την Ελλάδα σε έτι περισσότερα χρόνια λιτότητας. Αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της ιστορίας, αλλά όχι η βασική της όψη.

Τα δύο προηγηθέντα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας είχαν ως στόχο να περικοπούν οι δαπάνες και να αυξηθούν οι φόροι και, επειδή, στο μεσοδιάστημα στράφηκαν κατά συγκεκριμένων συμφερόντων, επικεντρώθηκαν στο να περιορίσουν τη δύναμη των συνδικάτων. Η έμφαση στο τελευταίο πρόγραμμα, αντιθέτως, έχει να κάνει με την καταπολέμηση της απάτης και την άρση προνομίων, που απολαμβάνει ευρύ βεληνεκές επαγγελματικών ομάδων, των αγροτών συμπεριλαμβανομένων, των εφοπλιστών και των φαρμακοποιών.

Ορισμένοι εξ αυτών είναι οι φυσικοί υποστηρικτές της πρώην κυβέρνησης συνασπισμού με πρωτοπόρο δύναμη τους Συντηρητικούς. Κι αυτό επεξηγεί το γιατί δεν ασχολήθηκε με το να περιορίσει τα προνόμιά τους, αλλά και το γιατί ο κ. Τσίπρας, ως αριστερός, δείχνει να έχει κάνει κάποια βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Οι πληγείσες ομάδες ίσως διαμαρτυρηθούν και εξοργιστούν, αλλά η χώρα θα ωφεληθεί. Οι τιμές θα μειωθούν και οι επιλογές των καταναλωτών θα αυξηθούν, ενώ οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό. Εάν δε η μάχη κατά της φοροδιαφυγής επιτύχει, τότε οι τίμιοι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να επωμίζονται τα βάρη όσων εξαπατούν το κράτος... 

Πηγή: www.kathimerini.gr 18.09.2015






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου