21 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ευρωπαϊκός Τύπος για το αποτέλεσμα των Ελληνικών Εκλογών

Σχόλια του Γερμανικού, Γαλλικού και Βρετανικού Τύπου, για το αποτέλεσμα των χθεσινών Ελληνικών εκλογών, από το skai.gr:

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη 

Ο γερμανικός Τύπος βλέπει στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην ευρωζώνη, καθώς απέρριψαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της δραχμής, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα όμως τονίζει ότι πλέον ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι πιστωτές της Αθήνας ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα.

«Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung. «Πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για μια εύκολη λύση εξόδου από την κρίση χρέους», προσθέτει. Αυτές οι εκλογές απέδειξαν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί.«Έπειτα από αυτή την Κυριακή έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να ανοικοδομηθεί η χώρα, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

«Οι Έλληνες προσέφεραν μια δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει», τονίζει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche. Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που υπογράφει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και παρόλα αυτά επανεκλέγεται. Εξάλλου, σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρκετά προβλήματα μπροστά του. Οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας αναμένουν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό τα συμφωνηθέντα και ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι παίρνει σοβαρά υπόψη του τις δεσμεύσεις του. «Οι διεθνείς πιστωτές πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα (…) Αν ο Τσίπρας δεν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού των πιστωτών θα μπορούσε να τεθεί γρήγορα και πάλι στο τραπέζι ένα grexit. Η αξιοπιστία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρας ενδέχεται να δοκιμαστεί πιο γρήγορα απ’ όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος», καταλήγει το περιοδικό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θράμβευσε στις εκλογές, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία: Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του», τονίζει το περιοδικό Spiegel. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί πλέον να βάλει τη δική του υπογραφή στις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά το περιοδικό, το οποίο προσθέτει ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που διαθέτει και να αποδείξει ότι παρά τις απαιτήσεις των πιστωτών επιλέγει ο ίδιος την πολιτική που ακολουθεί. «Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση (…) Όσο πιο πραγματιστής εμφανιστεί ο Τσίπρας τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να κερδίσει υποχωρήσεις από τους εταίρους του», σημειώνει το Spiegel.

Ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της taskforce, εκτιμά μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο να χαρεί τη νίκη της, καθώς έχει πολλά να κάνει. Πάντως ο Μπάστιαν υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του για τρίτη φορά, ενώ προσθέτει ότι οι εκλογές απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. «Πολλοί Έλληνες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς πιστεύουν ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, πολέμησε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», εξηγεί ο ίδιος.

Τέλος, η 
Die Welt τονίζει ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/293267/germanikos-tupos-oi-ellines-theloun-na-parameinoun-stin-eurozoni/#ixzz3mMi4Je9K 

Γαλλικός Τύπος: Ο Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα 

«Ελλάδα: πλατιά νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα» ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε σε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, από χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Λε Μοντ: «Ο Τσίπρας νικητής των εκλογών για τρίτη φορά στο ίδιο έτος». Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο "όχι" στο δημοψήφισμα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνει σε ένα αρχικό δημοσίευμα η «Μοντ». «Ο Τσίπρας πέτυχε το στοίχημά του, παρ' ολα αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής πλέον του 40% σε μια χώρα που η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική, είναι μια σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση» υπογραμμίζει η Μοντ.

Λιμπερασιόν: «Ελλάδα, ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, πετυχαίνοντας το ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου. (... ) Προφανώς οι Έλληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν το μάθημα που απορρέει από τις εκλογές της Κυριακής» υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν.

Ουμανιτέ: «Ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας» τιτλοφορεί η κομμουνιστική εφημερίδα για να υπογραμμίσει σε άλλο δημοσίευμα: «Παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά». Η Ουμανιτέ μιλάει επίσης για τον ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. «Παιγνίδι σφαγής Τσίπρα από τα ιδιωτικά μίντια. Με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, τα βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν συντονισθεί για να ρίξουν τον ηγέτη της αριστεράς» υπογραμμίζει.

Λα Τριμπίν: Η οικονομική εφημερίδα μιλάει επίσης για «το στοίχημα που κέρδισε ο Τσίπρας» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι την Κυριακή δύο είναι οι χαμένοι: η Λαϊκή Ενότητα που τελικά δεν μπαίνει στη Βουλή και το Ποτάμι. Επισημαίνει ότι το Ποτάμι, που είχε απροκάλυπτα υποστηριχθεί από τους πιστωτές, χάνει τελικά σχεδόν δυο μονάδες από τα ποσοστά του Ιανουαρίου (...).

Οι εκλογές αυτές είναι τελικά «ένα χαστούκι για τους πιστωτές» εκτιμά ο συντάκτης Ρομαρίκ Γκοντέν, διότι δεν έκρυψαν και σε αυτήν την εκστρατεία, ότι προτιμούσαν «έναν πλατύ συνασπισμό» ή μια λύση στο κέντρο.

Φιγκαρό: «O Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα» ο τίτλος της εφημερίδας. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κέρδισε μια τετραετή θητεία για να βγάλει την Ελλάδα από τις δυσκολίες που την περιμένουν. Θα συνεχίσει να κυβερνά με τους ίδιους συμμάχους» προσθέτει. Σε άλλο δημοσίευμα η Φιγκαρό μιλάει για τις «ατέρμονες μεταμορφώσεις του παίκτη» ήτοι του Αλέξη Τσίπρα, από το δημοψήφισμα και μετά. Αναρωτιέται «τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη».

Η δωρεάν κυκλοφορίας Metronews επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ολάντ και στο έμμεσο μήνυμα που έστειλε στη γαλλική αριστερά: «Μετα τη νίκη του Τσίπρα, ο Ολάντ προειδοποιεί την αριστερά της (γαλλικής) αριστεράς». «Ο Γάλλος πρόεδρος, επωφελήθηκε για να στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα στην αριστερά της δικής του πλειοψηφίας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Εξηγεί ότι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι «η σκληρή γραμμή μέρους της γαλλικής αριστεράς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», και ότι «ο ρεαλισμός είναι το μέλλον για την ευρωπαϊκή αριστερά».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/293252/gallikos-tupos-o-tsipras-kerdise-to-tolmiro-eklogiko-tou-stoihima/#ixzz3mMnBq1J3

Βρετανικός Τύπος: Ο Τσίπρας αναστήθηκε από τις στάχτες του. 

Όπως λέει ο αναλυτής ΧόλγκερΣμίντινγκ της BerenbergBank: "Οι Έλληνες αποδεικνύουν ότι θέλουν το ευρώ, ακόμα και με επώδυνες μεταρρυθμίσεις".

Δύο βρετανικές εφημερίδες αφιερώνουν το πρωτοσέλιδό τους στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Financial Times (
FT): Αναδυόμενος νικητής: Ο Τσίπρας επιστρέφει σαρωτικά στην εξουσία. GUARDIAN: Ο ΣΥΡΙΖΑ γλιτώνει την ισοπαλία και κερδίζει ξανά την εξουσία στην Ελλάδα. 

Financial Times: Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει νέα πρόκληση να πετύχει λειτουργική πλειοψηφία Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέτριψε τις προσδοκίες κερδίζοντας και εξασφαλίζοντας μικρή αυτοδυναμία με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο με τους 155 βουλευτές υπολείπεται μίας ανθεκτικής και λειτουργικής πλειοψηφίας, καθώς στο κόμμα του υπάρχουν ακόμα διαφωνούντες που είναι θυμωμένοι με τον κ. Τσίπρα.
Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ακόμα το δεινό έργο να ικανοποιήσει ψηφοφόρους και πιστωτές. Οι απαισιόδοξοι θα πουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κάνει τίποτα για να απομακρύνει τα βαθιά θεμελιωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που δεν της επιτρέπουν να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πιστωτών, όπως έκαναν Κύπρος, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Αν επιχειρηθεί η χαλάρωση των συμφωνηθέντων μέτρων θα αυξηθεί η καχυποψία για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

GUARDIAN: Οι εκλογές τελείωσαν, η οικονομική κρίση όχι. Η ανανεωμένη εντολή θα επιτρέψει στον Τσίπρα να πιέσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και χαλάρωση των όρων λιτότητας, που κάνουν δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί - αλλά πόση διαφορά μπορούν να κάνουν οκτώ μήνες, με την ευφορία του Ιανουαρίου να έχει εξαφανιστεί. Δεν υπάρχει λόγος για τις αγορές να ανησυχούν, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς υπάρχει δέσμευση εφαρμογής του μνημονίου.

GUARDIAN: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζεται στους δρόμους της Αθήνας. Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η απρόσμενα μεγάλη νίκη οφείλεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είπε την αλήθεια» στους Έλληνες.

TELEGRAPH: Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ξεκάθαρος νικητής σε ένα αποτέλεσμα-σοκ
Ηχηρή και απρόσμενη νίκη για τον χαρισματικό Τσίπρα. Αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες, αν και σαφώς δυσαρεστημένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολιτικούς γενικότερα, δεν ήταν διατεθειμένοι να επιστρέψουν σε ένα κόμμα του κατεστημένου που κατηγορείται για τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που γονάτισαν την Ελλάδα.

TELEGRAPH: Οι νευρικοί πιστωτές βγάζουν βραχύβια ανάσα ανακούφισης μετά τον νέο θρίαμβο Τσίπρα. Οι επικεφαλής της διάσωσης της Ελλάδας προτρέπουν τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του, καθώς οι αγορές αναμένεται να λάβουν προσωρινή ώθηση λόγω του μετριοπαθούς Τσίπρα. Οι πιστωτές χαιρέτισαν τη νίκη Τσίπρα, καθώς δε θα τον έχουν στην αντιπολίτευση να υπονομεύει τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων.

TIMES: Οι κουρασμένοι ψηφοφόροι δίνουν στον Έλληνα ηγέτη νέα εντολή. Έλαβε εντολή να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές. Ο αριστερός ηγέτης κέρδισε το στοίχημα των δεύτερων εκλογών σε ένα χρόνο και αφού προκάλεσε διάσπαση στο κόμμα του. Κέρδισε και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό κατεστημένο. Πάντως υπάρχει ανησυχία σε Βερολίνο και Βρυξέλλες λόγω των δηλώσεων Τσίπρα ότι δεν πιστεύει στο μνημόνιο.

BBC: Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζει τη «νίκη του λαού». Στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν νίκη, αλλά όχι με τόση διαφορά. Η σκοπιμότητα των εκλογών αμφισβητήθηκε, αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο δυνατός, δικαιωμένος εκ του αποτελέσματος για την απόφαση να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά οι πανηγυρισμοί ήταν βουβοί, καθώς ο πρωθυπουργός έχει υποχρεώσεις που κανείς δε θα ζήλευε.

INDEPENDENT: Ο Αλέξης Τσίπρας καθαρός νικητής, αλλά χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο.
Αντίθετα με προβλέψεις, ο Τσίπρας αναστήθηκε από τις στάχτες του με ανανεωμένη εντολή, παρά την αποχή-ρεκόρ.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/293254/vretanikos-tuposo-tsipras-anastithike-apo-tis-stahtes-tou/#ixzz3mMhVIHR1






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου