23 Σεπτεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της ημέρας 23.9.2015

(upd) Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκε νωρίτερα σήμερα η νέα κυβέρνηση, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Πρώτα ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο 12 υπουργοί και εν συνεχεία έδωσαν διαβεβαίωση τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Κατά τη σημερινή τελετή δεν ορκίστηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική) Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, καθώς αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητές του. 
kathimerini.gr 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν όψει της Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση, η οποία πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος του τόνισε "να μην χαθεί και άλλος χρόνος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων" 
tovima.gr 

Για ένα πολυμελές σχήμα εσωκομματικών ισορροπιών, χωρίς εκπλήξεις, με βάση τα κομματικά στελέχη που που στάθηκαν στο πλευρό του κ. Τσίπρα στην κρίση που αντιμετώπισε το κόμμα, κάνουν λόγο τα ΜΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σχετική ανάρτηση: Η νέα κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών του κ. Τσίπρα 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου. "Αν τα tweets είναι γνήσια τίθεται θέμα αντικατάστασης του Δ. Καμμένου" φέρεται να είπε τηλεφωνικώς από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.
Σχετική ανάρτηση:
Και όμως κάτι άλλαξε στην νέα κυβέρνηση Τσίπρα 

Μετεγκατάσταση 50.398 προσφύγων από την Ελλάδα. Την άμεση μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία αποφάσισαν κατά πλειοψηφία χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία δεν συμφώνησαν. 
kathimerini.gr 

Συνεργασία και συνεννόηση ζητεί ο επίτροπος Μετανάστευσης. Την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι ευρωπαϊκές χώρες απέδειξαν ότι όταν μιλούν για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, το εννοούν πραγματικά, ανέφερε χαρακτηριστικά. 
naftemporiki.gr 

Σκάνδαλο Volkswagen. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και η αποκάλυψη ότι παραποιούσε τις τιμές των ρύπων. Συγχρόνως έχει αποτελέσει αφορμή για μια συζήτηση περί ηθικής στην οικονομία. 
Deutsche Welle 
Σχετική Ανάρτηση: Volkswagen: Οι παραποιημένες τιμές καυσαερίων της

Ο Μάρτιν Βίντερκορν ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σχετικά με το σκάνδαλο. 
Deutsche Welle 

Η κούρσα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία άνοιξε και επισήμως χθες με απόφαση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, μετά την ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, και με στόχο ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου απευθείας από τη βάση του κόμματος. Ο πρώην υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος. 
kathimerini.gr 

Ανεβαίνει ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Προς το ανώτατο άκρο του ποσού των 10 - 25 δισ. ευρώ, που έχει προσδιοριστεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί ο λογαριασμός για τις τράπεζες. Τα αποτελέσματα από την εξέταση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των επιχειρηματικών δανείων είναι δυσμενέστερα αυτών που ανέμεναν οι τράπεζες, ενώ ανάλογη προδιαγράφεται η εικόνα και για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά. 
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου