11 Δεκεμβρίου 2015

Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια στην Ελλάδα


Μια μικρή επιλογή από το:
Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια
(Γιώργος και Εύη Μπεληγιάννη)
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2013

Ν. Φθιώτηδος, Λογγίτσι Στηλίδας: 

Ν. Ιωαννίνων, Πωγώνι. Το γεφύρι του Παλαιόπυργου (Γκρέτσι). Συντηρήθηκε πρόσφατα. Μήκος 40 μ., άνοιγμα τόξου 8,30 μ., ύψος 4,50 μ. και πλάτος 2,50 μ. Τα ανακουφιστικά τόξα έχουν άνοιγμα 2 μ. Χτίστηκε το 1830. Γεφυρώνει το Γορμό ποταμό, που καταλήγει στον Καλαμά. Βρίσκεται στη θέση Γκρέτσι, 3,4 χλμ. από χωματόδρομο κακής βατότητας, Ν. του οικισμού:

Ν. Ιωαννίνων. Τύρια το ένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συντηρήθηκαν πρόσφατα γιατί είναι ορατά από την Εγνατία Οδό:

Πήλιο το γεφύρι της Καρυάς. Μήκος 20 μ., άνοιγμα τόξου 9,90 μ. και ύψος 5 μ. Χτίστηκε το 1931. Γεφυρώνει το ρέμα της Καλιακούδας. Βρίσκεται Β.Δ. της Μακρινίτσας στο μονοπάτι που παλιά εξυπηρετούσε την τη διαδρομή Πουρί - Μουτζέλες - Μοναστήρι Σουβριάς - Ζαγορά:

Το γεφύρι της Αρτοτίβας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Μονότοξο. Είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο γεφύρι της Ναυπακτίας. Άνοιγμα τόξου 23,65 μ. , ύψος 10,40 μ. και πλάτος 2,30 μ. με πάχος καμάρας στη θέση του κλειδιού μόλις 0,75 μ. Το πλάτος 1,75 μ. έως 1,82 μ. Πιθανότερη χρονολογία κατασκευής θεωρείται το τέλος του 15ου αιώνα. Γεφυρώνει τον ποταμό Εύηνο ή Φειδάρη. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αχλαδόκαστρο (παλαιά Αρτοτίβα), στη θέση Βαλτετσόρρεμα. Από εκεί πέρασαν οι Μεσολογγίτες κατά την Εξοδό τους:

Ν. Ευρυτανίας. Καρπενησιώτης ποταμός. Κάτω από τις Κορυσχάδες περίπου. Ένα ακόμα κομψοτέχνημα!:

Τώρα το γεφύρι με το μεγαλύτερο άνοιγμα τόξου είναι το γεφύρι της Κόνιτσας. Μεγαλόπρεπο και πανέμορφο!!! Μήκος 40 μ. άνοιγμα τόξου 35 μ. και ύψος 20 μ. Χτίστηκε το 1871. Γεφυρώνει τον ποταμό Αώο. Βρίσκεται 2 χλμ. πριν από την Κόνιτσα: 

Πηγή, Φωτογραφίες και στοιχεία από:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου