15 Δεκεμβρίου 2015

Στο Στάγιερ -Steyr- της Αυστρίας το Δεκέμβρη

Από τις πρώτες κιόλας μέρες του Δεκέμβρη η ιστορική πόλη της Αυστρίας Στάγιερ είχε φορέσει τα χριστουγεννιάτικά της. Βρεθήκαμε εκεί για λίγες μέρες, περπατήσαμε στο ιστορικό της κέντρο και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε τα αξιοθέατα της πιο παλιάς πόλης της Αυστρίας, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοί της.
 
Κέντρο κλασικής και μοντέρνας κουλτούρας αλλά συγχρόνως και βιομηχανικό, η πόλη προσελκύει αρκετούς επισκέπτες. "Βιομηχανία και φύση, δουλειές και διασκέδαση πλέκονται με επιτυχία στο Steyr (Στάγιερ)" όπως μας πληροφορεί ο τοπικός τουριστικός οδηγός. 

Στην κεντρική πλατεία -Stadtplatz- στο ιστορικό κέντρο του Steyr:

Το ιστορικό κέντρο του Στάγιερ συνδυάζει με επιτυχία στυλ και εποχές από το γοτθικό, την αναγέννηση, το μπαρόκ και το ροκοκό. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια, είναι σαν να κάνεις ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο. 


 Στην κεντρική πλατεία του Steyr



Μικρά μαγαζάκια μέσα σε στοές κάτω από τα παλιά τείχη στο ιστορικό κέντρο:


Μια σκηνή από το πλήθος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία (Stadtplatz) με όργανα, παραδοσιακές φορεσιές κλπ. Συνήθως ξεκινούν αργά το απόγευμα, όταν αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι: 


Ο Καθεδρικός Ναός (Stadtpfarrkirche hl. Ägid u. hl. Koloman) που χτίστηκε από το 1443 – 1522 με τον Νεογοτθικό Πύργο που ανεγέρθηκε από το 1885 – 1889, όπως μας πληροφορεί η σχετική πινακίδα: 


Η κεντρική πύλη, προς την Stadtplatz: 

Το παλιό λεωφορείο, μια από τις τουριστικές ατραξιόν της πόλης, που κυκλοφορεί ακόμη... Και φυσικά είναι Steyr! Έχετε υπόψη σας, κυρίως οι κάπως παλιότεροι, τα φορτηγά, τρακτέρ, μοτοποδήλατα κλπ με τη μάρκα Σταγιερ (Steyr); Από εδώ ξεκίνησαν! 

Ίσως θυμάστε και την STEYR HELLAS SA; Την εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1972 μετά από συμφωνία του Ελληνικού Κράτους με την Αυστριακή Steyr-Daimler-Puch. Η αρχική παραγωγή της εταιρείας ήταν αγροτικά μηχανήματα, τρακτέρ, φορτηγά και μοτοποδήλατα. Μεγάλες παραγγελίες από το κράτος σε φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων για τις ένοπλες δυνάμεις και τις δημόσιες υπηρεσίες, έδωσαν τότε ώθηση στην εταιρεία. Μετά από μια δεκαετία περίπου ο έλεγχος της STEYR HELLAS πέρασε από την Αυστριακή εταιρεία στο το Ελληνικό Δημόσιο, οπότε και μετονομάσθηκε σε ΕΛΒΟ - Eλληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Το 1981 η ΕΛΒΟ κατασκεύασε το ερπυστριοφόρο όχημα μεταφοράς προσωπικού Leonidas (αντίγραφο με ελάχιστες διαφοροποιήσεις του Αυστριακού Steyr 4K 7 FA), ενώ το 1987 ξεκίνησε να παράγει το Leonidas 2. Εκείνα τα χρόνια η ΕΛΒΟ ήταν ο αποκλειστικός σχεδόν προμηθευτής του Ελληνικού Δημοσίου, κατασκευάζοντας φορτηγά (στρατιωτικά και μη) με κινητήρες της Steyr. Όμως το 1988 η συνεργασία του Ελληνικού Δημοσίου με την STEYR σταμάτησε.  

Μια ακόμα πύλη, στην παλιά πόλη:

Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια...


Στο Στάγιερ, που είναι χτισμένο στη συμβολή δυο ποταμών, του ομώνυμου Steyr και του μεγαλύτερου Enns (που συνεχίζουν με το όνομα Enns, μέχρις ότου αυτός να εκβάλει στο Δούναβη), παλιότερα ήταν συχνό το φαινόμενο των πλημμυρών από την υπερχείλιση των δυο ποταμών. Πλέον με διάφορα τεχνικά έργα το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. 



Το Steyr στα ήσυχα νερά του ποταμού Steyr:

Στη συμβολή των δυο ποταμών, του Steyr και του Enns:

Ένας από τους δείκτες που μετρούν το ύψος των νερών, όταν οι ποταμοί πλημμύριζαν την πόλη, που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη σε πολλά σημεία, δίπλα στα δυο ποτάμια: 


Η εκκλησία Christkindl σε ένα ύψωμα, νοτιοδυτικά της πόλης (βραδινή φωτογραφία): 

Κάποιες ακόμα εικόνες του Στάγιερ (Steyr): 



Σίγουρα μια επίσκεψη στην μικρή αυτή πόλη της κεντρικής Αυστρίας αξίζει... Εμάς μας άρεσε!

1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιακό φαίνεται τα Στάγιαρ. Οι άνθρωποι αυτοί κρατάνε και προβάλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, ενώ εμείς εδώ την καταστρέφουμε. Γκρεμίσαμε τόσα ιστορικά κτίρια για να φτιάξουμε πολυκατικοίες, λες και δεν μπορούσαν να γίνουν λίγο πιο πέρα από το κέντρο της κάθε πόλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή