28 Δεκεμβρίου 2015

Deutsche Welle: Τι θα φέρει στην Ευρώπη το 2016;

Μετά το συγκλονιστικό, από κάθε άποψη, 2015, η Deutsche Welle προχωρά σε μία προεπισκόπηση των γεγονότων που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το επόμενο έτος. Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ μέχρι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. 

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία το 2015. Πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική, οι οποίοι ωθούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση. Το προσφυγικό θέμα θα μείνει στην κορυφή και το 2016, μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Πώς θα μοιραστούν οι πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά κράτη; Πώς θα ενσωματωθούν στις κοινωνίες τους; Και πώς θα συμβεί αυτό σε μια Ευρώπη όπου η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος; Πολλά ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση η Ολλανδία και η Σλοβακία, οι οποίες θα αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του έτους αντίστοιχα.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει και το 2016 στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποσχεθεί ή έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή πολλές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι πιστωτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον χρόνο που έρχεται.

Ρωσία και ΝΑΤΟ στο επίκεντρο 

Τον Σεπτέμβριο τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εκλογές στη Ρωσία, όπου κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί σχεδιάζουν να συνασπιστούν εναντίον του Πούτιν. Αλλά και η Ουκρανία θα παραμείνει στην κορυφή του ενδιαφέροντος, κυρίως για το ΝΑΤΟ, αφού η κρίση γύρω από την προσάρτηση της Κριμαίας και κυρίως γύρω από το Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όπως όλα δείχνουν ούτε το 2016. 


Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα απασχολεί την Ευρώπη και το 2016

Στις 8 και 9 Ιουλίου πρόκειται να συναντηθούν στην Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ. Εκεί θα επιχειρήσουν να συνεργαστούν ως προς τα ατομικά τους ενδιαφέροντα. Οι σύμμαχοι από την ανατολική Ευρώπη επιθυμούν μια αυστηρότερη πολιτική άμυνας απέναντι στη Ρωσία. Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, θέλουν αντιθέτως να αποτρέψουν τη μονοπώληση του ενδιαφέροντος από την πλευρά της Ανατολής. Πράγμα κατανοητό, αν δει κανείς τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας δίπλα στη Συρία και το Ιράκ.

Επιστήμη και ποδόσφαιρο για το 2016 

Ο κόσμος της επιστήμης θα έχεις στις 14 Μαρτίου το βλέμμα του στραμμένο στον ουρανό. Τότε θα ξεκινήσει η ρωσοευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη Exo-Mars με την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου. Το λεγόμενο Trace Gas Orbiter θα εκτοξευτεί από το διαστημικό σταθμό του Καζακστάν με σκοπό να εξερευνήσει τη ατμόσφαιρα του Άρη. 


Στο Stade de France ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2016

Και τέλος, οι φίλαθλοι θα περιμένουν με λαχτάρα τον Ιούνιο του 2016, για να δουν 24 ομάδες να αγωνίζονται στη Γαλλία για τον τίτλο του πρωταθλητή της Ευρώπης. Ωστόσο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 προτεραιότητα για τη διοργανώτρια χώρα είναι η ασφάλεια. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Stade de France, το μέρος δηλαδή που οι τρομοκράτες του Δεκεμβρίου είχαν θέσει, μεταξύ των άλλων, στο στόχαστρό τους. Η πρόκληση για τους οικοδεσπότες είναι ωστόσο να μην αφήσουν τα μέτρα ασφαλείας να επισκιάσουν το ίδιο το αθλητικό γεγονός. Από ποδοσφαιρική άποψη, θα είναι πάντως ένας αγώνας για τον τίτλο, στον οποίο η πρωταθλήτρια Γερμανία και η οικοδέσποινα Γαλλία θα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φαβορί.

Φρίντελ Τάουμπε/ Δημήτρης Ελευθεράκης 

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1HULD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου