30 Δεκεμβρίου 2015

Αναδρομικές αυξήσεις έως 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές!

Την ώρα που στις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων η μία μείωση διαδέχεται την άλλη , την ώρα που την "νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων" που ετοιμάζουν την βαφτίζουν "διασφάλιση των κυρίων συντάξεων", νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει διάταξη με την οποία το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά που φθάνουν έως και τα 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές. Για αυτούς "λεφτά υπάρχουν"!

Συγκεκριμένα, με διάταξη-βόμβα η οποία, όπως αναφέρει η imerisia.gr, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», που αναρτήθηκε για διαβούλευση στο διαδίκτυο (στο site www.opengov.gr), προβλέπεται ότι οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με το νόμο 3691/2008 στους δικαστικούς λειτουργούς. Κι αυτό διότι οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με βάση τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών.

Μάλιστα, παρότι το Δημόσιο είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι προσέφυγαν για να διεκδικήσουν αναλογικά τις αυξήσεις των εν ενεργεία δικαστικών, εντούτοις άνοιξε παράθυρο για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησής τους από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», με τη διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο γίνονται αποδεκτές όλες οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους βουλευτές και το μόνο που απομένει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι να ρυθμιστεί «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Το ποσό που θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Έγκυρες -αρμόδιες- πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι μπορεί η καταβολή των αναδρομικών να αφορά σε μικρό αριθμό συνταξιοδοτηθέντων βουλευτών, πλην όμως τα ποσά που προκύπτουν ανά περίπτωση είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 και μετά.

Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, αλλά παρά ταύτα η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 ως 60.000 ευρώ.

Για την επίμαχη διάταξη, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής: 

«Με δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε δεκτό ότι οι διατάξεις του άρθρου 57 του ν.3691/2008 πρέπει να έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα πρόσωπα που έχουν δικαιωθεί σύνταξη από το Δημόσιο, με βάση τις διατάξεις του ν.δ. 99/1974. (σ.σ: δηλαδή και στους βουλευτές όπως και στους επιζώντες συζύγους και μέλη των οικογενειών τους). Επειδή έχει εκδοθεί σωρεία τελεσίδικων αποφάσεων σχετικών με το προαναφερόμενο θέμα, οι οποίες με βάση πρακτικά του Τριμελούς Συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να εκτελεσθούν άμεσα, γεγονός που επιφέρει ξαφνική και ιδιαίτερα σημαντική δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού, με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, θα καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία ώστε να μετριασθεί ο αιφνιδιασμός του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη δαπάνη που συνεπάγεται η εφαρμογή των ανωτέρω αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου». 

Πηγές: www.imerisia.gr και www.e-typos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου