24 Δεκεμβρίου 2015

Στο Χριστουγενιάτικο Μουσείο, στο Στάγιερ της Αυστρίας

Και όμως υπάρχει και αυτό, ένα μουσείο με Χριστουγεννιάτικα Δέντρα και Στολίδια αιώνων. Το εντοπίσαμε στο Στάγιερ - Steyr – την ίστορική πόλη της Αυστρίας, όπου βρεθήκαμε για λίγες μέρες. Και είναι τόσα πολλά τα χριστουγεννιάτικα εκθέματα που αν θέλει κανείς να τα δει όλα πρέπει να πάρει και το μικρό "τρενάκι" που διαθέτει το μουσείο!

Στο Χριστουγεννιάτικο αυτό μουσείο - το Weihnachts Museum, όπως το λένε εκεί -

πέρα από την αλλαγή της τεχνολογίας που απεικονίζεται κυρίως στα στολίδια, βλέπει κανείς να αποτυπώνονται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και οι διαφορετικές παραδόσεις των λαών, να αντανακλώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν στο πέρασμα του χρόνου, ενώ εμφανείς είναι και οι επιρροές των εκάστοτε πολιτικών καθεστώτων. 


Στολίδια από το 1880

Και οι ανάλογες με την εποχή ενδυμασίες...

Από την εποχή του Kaiser (1848-1908)


Από την εποχή του Kaiser Wilhelm II


Εντύπωση προκαλεί ακόμη ότι και οι περίοδοι μεγάλης έντασης (πόλεμοι κλπ) έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, όσο και αν αυτό δεν συμβιβάζεται με τη μεγάλη ειρηνική γιορτή της χριστιανοσύνης. Είναι φορές που τα ειρηνικά χριστουγεννιάτικα στολίδια μπλέκονται με τα "στολίδια" του πολέμου πάνω στο ίδιο δέντρο... (φωτογραφίες πάνω και κάτω)


Υπάρχουν ακόμη εκθέματα και από άλλες χώρες. Κάπου, μεταξύ αυτών, υπάρχει και το ελληνικό πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο καραβάκι, όπως μας είπαν οι κυρίες της παρέας που το είδαν με το "τραινάκι" που πήραν. Γιατί εμείς απλά "το περπατήσαμε" το χ
ριστουγεννιάτικο μουσείο και στη συνέχεια προτιμήσαμε να πάμε για καφέ εκεί δίπλα, στο ποτάμι...

Κείμενο και Φωτογραφίες: Takis Ant 


Σχετική με το Στάγιερ - Steyr - ανάρτηση:
Στο Στάγιερ -Steyr- της Αυστρίας το Δεκέμβρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου