31 Δεκεμβρίου 2015

Handelsblatt: Ο απογοητευμένος λαός

Στη δύσκολη χρονιά που περιμένει τους Έλληνες, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο γερμανικός τύπος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την τελευταία μέρα του χρόνου. 

Ειδικότερα, η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Ο απογοητευμένος λαός» σημειώνει ότι για τους περισσότερους Έλληνες οι τελευταίες μέρες της χρονιάς δεν ήταν εύκολες. Πολλοί έπρεπε να προσέλθουν στις εφορίες για να καταβάλλουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ. 
Και η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει:
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται τη νέα χρονιά να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, κι ας έχουν πια ξεπεραστεί τα όρια αντοχής πολλών φορολογουμένων. 
Από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2009 το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 25%, ενώ ένας στους τέσσερεις είναι άνεργος. Η συνέπεια αυτού είναι ότι οι πολίτες χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο 83,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τις καταγεγραμμένες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων στο κράτος και τα ταμεία. 
Το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες έχουν χρήματα μόνο για τα απαραίτητα είχε αντίκτυπο και στο λιανικό εμπόριο κατά την περίοδο των Γιορτών. Κατά 8% μειώθηκαν οι δαπάνες τα Χριστούγεννα σε σχέση με πέρυσι. 
Και η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει το 2016. Η κυβέρνηση προβλέπει για του χρόνου περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1%, συρρίκνωση των επενδύσεων κατά 3.7% και μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%. 
Ακόμα πιο απαισιόδοξη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στην εαρινή της έκθεση προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% για το 2016».

Πηγή: Deutsche Welle 31.12.2015
http://dw.com/p/1HWSq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου