27 Δεκεμβρίου 2015

Σάββας Ρομπόλης: Μπορούμε χωρίς ελλείμματα και χωρίς μειώσεις συντάξεων!

Έχουμε ποσοτικοποιημένη πρόταση που αποδεικνύει ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, θεσμικές και διαρθρωτικές, το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό, χωρίς να καταφύγουμε για άλλη μια φορά σε μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, τονίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και εκ των πλέον έγκυρων αναλυτών του ασφαλιστικού Σάββας Ρομπόλης.

Στη συνέντευξή του προτείνει σειρά μέτρων που εμπεριέχονται σε μελέτη που αποτυπώνει με αναλογιστική τεκμηρίωση τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέχρι και το 2050, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τα ελλείμματα της επόμενης δεκαπενταετίας, μέχρι και το 2032.

Στη συνέχεια κάποιες από τις απαντήσεις του 
Σάββα Ρομπόλη, στη συνέντευξή του με τον Ανδρέα Πετρόπουλο, από την avgi.gr

"Θέλω να επισημάνω ότι εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι περικοπές των συντάξεων από το 2010 έως σήμερα, εκτός από το ότι ήταν αναποτελεσματικές, συνέβαλλαν καθοριστικά και στη διαδικασία φτωχοποίησης των συνταξιούχων. Σήμερα ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα έχει σαν κύριο και βασικό εισόδημα αυτές τις μειωμένες συντάξεις! Η αναγνώριση των λαθών του προγράμματος από τους δανειστές στο ασφαλιστικό σύστημα σημαίνει ότι η αποκατάσταση των ανισορροπιών του απαιτεί χρόνο και πόρους. Αυτό επιβάλλει τη μη επανάληψη μέτρων εισπρακτικού και ταμειακού χαρακτήρα, αλλά αντίθετα την άμεση λήψη μέτρων θεσμικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα". 

"Μια αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα αποδίδει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι οι εργοδοτικές εισφορές από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 3,9 μονάδες και, επομένως, αν 1 μονάδα από αυτή τη μείωση μετατοπιστεί προς την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων, η εναπομείνασα διαφορά μπορεί να καλυφθεί χωρίς να πάμε σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων". "Πράγματι, αποτελεί μια άμεση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα λύση, η οποία όμως απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού"... 

"Θεωρώ ότι η συντελούμενη μείωση των εισφορών, όπως έχει αποδειχθεί, δεν έχει βελτιώσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ούτε συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι μια αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα θα έχει περιορισμένα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο επίπεδο της απασχόλησης. Αντίθετα, η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων και των αρνητικών πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών". 

"Τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουμε πραγματοποιήσει και όπου αποτυπώνεται η αναλογιστική τεκμηρίωση για την περίοδο 2015 - 2050 αποδεικνύουν ότι δεν είναι αναγκαία η μειώσεων των συντάξεων για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα και η κοινωνική αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού. Αντίθετα, μας οδηγούν στην αναγκαιότητα θεσμικών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων, εξορθολογισμού τόσο στο σκέλος των εισροών όσο και στο σκέλος των εκκροών του συστήματος". 

"Στην αναλογιστική μελέτη έχουμε, ως ομάδα εργασίας, ποσοτικοποιήσει την απόδοση μέτρων τέτοιου χαρακτήρα. Για παράδειγμα, κρίσιμη και μεγάλη παρέμβαση αποτελεί η ενεργοποίηση του σημείου 171 της συμφωνίας που προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου φορέα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, σοβαρή παρέμβαση που αφορά την ενίσχυση των εσόδων είναι η επιδότηση των προγραμμάτων απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλιστικές εισφορές θα κατατίθενται απευθείας από το πρόγραμμα στο ΙΚΑ, χωρίς την παρέμβαση του εργοδότη. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση είναι η ηλεκτρονική διεκπεραίωση της ασφάλισης των εργαζομένων με εργόσημο που αφορά τον αστικό και αγροτικό τομέα της οικονομίας. Και, βέβαια, δεσπόζουσα θέση στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις έχει η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου του ασφαλιστικού". 

"Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των εισφορών προτείνουμε, όπως σας προανέφερα, τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα...". "Σε ό,τι αφορά το αποθεματικό κεφάλαιο απαιτείται η διεύρυνση και η ενίσχυσή του από νέους πόρους..." 

Διαβάστε ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη στο:
Ασφαλιστικό: Μπορούμε χωρίς ελλείμματα και χωρίς μειώσεις συντάξεων! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου