23 Δεκεμβρίου 2015

Νομιμοποιούνται «παρανόμως κτηθέντα» στοιχεία, για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Νομιμοποιούνται, με γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως σε λογαριασμούς του εξωτερικού, αποδεικτικά στοιχεία «παρανόμως κτηθέντα», με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. 

Η επίμαχη τροπολογία θα ενισχύσει τα νομικά όπλα των οικονομικών εισαγγελέων και των εισαγγελέων διαφθοράς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στοιχεία, όπως οι λίστες, τα οποία έχουν αποκτηθεί με παράνομους τρόπους.

Οπως επισημαίνεται στην τροπολογία, δίνεται «η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής». 

Επί της ουσίας, αναστέλλεται για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου είδους αδικημάτων η ισχύς του άρθρου 177 παρ. 2 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο η χρησιμοποίηση στην ποινική δίκη απαγορευμένου αποδεικτικού μέσου, χωρίς να έχει εκδοθεί για το ζήτημα αυτό ειδικά αιτιολογημένη απόφαση δικαστηρίου, δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. 

Στην τροπολογία ωστόσο προβλέπονται προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να γίνει χρήση του επίμαχου υλικού. Ειδικότερα, η χρήση του κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: 
• η βλάβη που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, 
• η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη, και 
• εφόσον η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 23.12.2015
Περισσότερα στο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου