21 Δεκεμβρίου 2015

ΝΔ: Πρωτιά Μεϊμαράκη, "μονομαχία" με Μητσοτάκη στον β’ γύρο

(upd) Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι οι «μονομάχοι» που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Ιανουαρίου.

Tα επίσημα αποτελέσματα από τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμένονται πριν το απόγευμα απόψε. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα ποσοστά των υποψηφίων διαμορφώνονται στο όριο του 40%, ενδεχομένως και στο 39%, για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, στο 30% για τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στο 16-17% για τον κ. Απ. Τζιτζικώστα και περί το 13% για τον κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με την Καθημερινή, οδηγεί ήδη σε μία σειρά συμπερασμάτων, κρίσιμων για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για το δεύτερο γύρο που θα κρίνει τον νικητή μεταξύ των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα:

- Tο επίπεδο της συμμετοχής, πάνω από 400.000 άτομα, δείχνει ότι υπάρχει ζωή στον «πλανήτη Ν.Δ.» και ότι το κόμμα της κεντροδεξιάς αποτελεί ακόμη υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.

- H πρωτιά του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, μετά τη φθορά που υπέστη από το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου και τη διαχείριση που ακολούθησε, αποτελεί ένα επίσης κρίσιμο δεδομένο, ενισχύει δε την εκτίμηση ότι εάν οι κάλπες όντως άνοιγαν ένα μήνα πριν τότε δεν αποκλείεται να επαληθευόταν η εκτίμηση των συνεργατών του για μία επίδοση κοντά στο 50%.

- O «καραμανλισμός» παραμένει η κυρίαρχη δύναμη εντός Ν.Δ. Παρά το θόρυβο για τις επικοινωνίες μεταξύ των κ. Καραμανλή και Τσίπρα, που μάλλον έπληξαν την εκλογική προσπάθεια Μεϊμαράκη, το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι οι καραμανλικοί διατηρούν ισχυρά ερείσματα στη βάση.

- H επιτυχία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να περάσει, και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά από τον τρίτο, στην επαναληπτική εκλογή συνιστά ομολογουμένως σημαντική παράμετρο των νέων ισορροπιών.

- Η αδυναμία του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα να μετουσιώσει σε εκλογική δυναμική την ισχυρή επικοινωνιακή εκκίνηση στην κούρσα δεν μπορεί να αποδοθεί μόνον στο «συντηρητικό» ακροατήριο στο οποίο απευθύνθηκε, ούτε βέβαια μονομερώς στην κινητοποίηση των καραμανλικών. Η «φρεσκάδα» της ηλικίας δεν συνοδεύτηκε από φρεσκάδα ιδεών και προτάσεων.

- H επίδοση του κ. Γεωργιάδη είναι σημαντική, για έναν βουλευτή που δεν έχει κλείσει 4ετία ως μέλος του κόμματος, ωστόσο ενδεχομένως υπολείπεται, σε απόλυτα νούμερα, των σταυρών που ο ίδιος έλαβε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Ως προς τις εσωκομματικές ισορροπίες, πλην του κ. Κ. Καραμανλή, ενδιαφέρον έχει που επένδυσαν τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη. Οι περισσότεροι κινήθηκαν προς τον κ. Μεϊμαράκη, στη λογική της μη ανατροπής του status quo στο κόμμα.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 10 Ιανουαρίου του 2016, συνιστά μία μάχη από τα... παλιά, καθώς το καραμανλικό στρατόπεδο θα βρεθεί ξανά απέναντι στο στρατόπεδο Μητσοτάκη, παρά την άμβλυνση των γραμμών. Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί ότι θα συσπειρώσει δίπλα του το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αναμένεται να τον στηρίξει επισήμως ενώ προσδοκά και σε εισροές από την πλευρά Τζιτζικώστα.

Αντιστοίχως, ο κ. Μεϊμαράκης προσδοκά να κερδίσει όσους «καραμανλικούς» ψήφισαν, παρά τη γραμμή, Τζιτζικώστα ενώ ευλόγως εκτιμά ότι αρκετοί εξ αυτών που στήριξαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός μάχης δεν θα επανέλθουν για τη δεύτερη Κυριακή. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου