10 Αυγούστου 2016

Μάικλ Φελπς: Έφτασε τα 21 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες!

Τα 21 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασε, μέχρι τώρα, ο αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς (Michael Phelps) στο Ρίο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στον τίτλο που ήδη κατέχει ως ο πλέον πολυνίκης ολυμπιονίκης στην ιστορία. Συνολικά τα μετάλλια που έχει κερδίσει στις πέντε Ολυμπιακές διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει από το 2000 έως και σήμερα ανέρχονται στα 25 και έπεται συνέχεια.

Ο 31χρονος πλέον Φελπς τη βραδιά της Τρίτης αρχικά συνέτριψε στον τελικό των 200 μέτρων πεταλούδα τον νοτιοαφρικανό Τσαντ λε Κλος, ο οποίος τον είχε νικήσει με απειροελάχιστη διαφορά πριν τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια,
ο Μάικλ Φελπς έκλεισε τη βραδιά του βοηθώντας την ομάδα των ΗΠΑ να κερδίσει το χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x200 μέτρα ελεύθερο ανδρών.

Με τις δύο νίκες του το βράδυ της Τρίτης ο
 ζωντανός θρύλος, Μάικλ Φελπς, έχει αισίως φτάσει τα τρία χρυσά στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς το Σαββατοκύριακο κέρδισε την πρώτη θέση με την αμερικανική ομάδα και στη σκυταλοδρομία των 4x100 ελεύθερο.

Και δεν αποκλείεται να έπεται και συνέχεια, καθότι ο Φελπς θα συμμετάσχει ακόμα στα 100 μέτρα πεταλούδα και στο μικτό των 200 μέτρων, αγωνίσματα που έχει κερδίσει και στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Φελπς είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση μετά τους Αγώνες του Λονδίνου, όμως το 2014 αποφάσισε να επιστρέψει στις πισίνες.


Κάποια ακόμα λόγια για τη ζωή και την καριέρα του:

Παιδί χωρισμένων γονιών, ο Μάικλ Φελπς έπεσε για πρώτη φορά σε πισίνα στα επτά του, με την κολύμβηση να λειτουργεί ως ουσιαστική διέξοδος για τον αθλητή που είχε από νωρίς διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες (ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα).

Τρία χρόνια αργότερα, μόλις 10 ετών, σημείωσε εθνικό ρεκόρ στα 100 μέτρα πεταλούδα στην ηλικιακή του κατηγορία. Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία και μόλις 15 ετών μπαίνει στην ολυμπιακή κολυμβητική ομάδα με προορισμό την Αυστραλία όπου κάνει αισθητή την παρουσία του συμμετέχοντας στον τελικό των 200 μέτρων πεταλούδας όπου τερματίζει πέμπτος. Σε λιγότερο από έναν χρόνο όμως, στα προκριματικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης του 2001, ο Φελπς σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στην ίδια κατηγορία. Βουτώντας στο παγκόσμιο της Φουκουόκα στην Ιαπωνία, ο Φέλπς ξανασπάει το δικό του ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδα και χρίζεται παγκόσμιος πρωταθλητής με χρόνο 1:54:58. Από εκεί κι έπειτα ο Φέλπς μετεξελίσσεται σε μία «ανθρώπινη τορπίλη» με αμέτρητες διακρίσεις, όντας ο απόλυτος κυρίαρχος της πεταλούδας αλλά και της μεικτής.

Στην Αθήνα, στους Ολυμπιακούς του 2004, κατακτά τα πρώτα του… έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια σημειώνοντας 3 παγκόσμια, 2 ολυμπιακά και 2 εθνικά ρεκόρ Αμερικής.

Στα επόμενα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα κολύμβησης (2005 Μοντρεάλ και 2007 Μελβούρνη) ο Φελπς κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, δηλαδή να σπάει και να ξανασπάει τα ίδια του τα ρεκόρ. Μάλιστα στην Μελβούρνη κατακτά 7 χρυσά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ χρυσών μεταλλίων σε διεθνή οργάνωση, που κρατούσε από τους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο, ο ομοεθνής του Μαρκ Σπιτς.

Στις 17 Αυγούστου του 2008 ο Φελπς άκουγε για όγδοη φορά τον εθνικό ύμνο της χώρας του στο Πεκίνο, σπάζοντας το ρεκόρ του Σπιτς που είχε ισοφαρίσει έναν χρόνο νωρίτερα. «Τα όρια είναι για να σπάνε, ανεξαρτήτως του τι αφορούν. Κάθε άνθρωπος μπορεί να πετύχει τους στόχους του αν τους βάλει στο μυαλό του και αφοσιωθεί σε αυτούς», δήλωνε, πανευτυχής, κατά την επιστροφή.

Μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 (4 χρυσά, 2 ασημένια), ο Φελπς αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση για περίπου δύο χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2014 οπότε και ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επιστρέψει στις πισίνες. Ένα χρόνο μετά, στους εθνικούς αγώνες κολύμβησης, ο Μάικλ σημείωνε, ξανά, τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο για το 2015.

Και φτάνουμε στα τρία χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Όμως οι διακρίσεις ενδέχεται να μην τελειώσουν εδώ για τον Μάικλ Φελπς. Όπως άλλωστε έχει κι ο ίδιος πει: «Δεν μπορείς να βάλεις όριο σε τίποτα. Όσο πιο πολύ ονειρεύεσαι, τόσο πιο μακριά πηγαίνεις».

Πηγή: Στοιχεία από www.skai.gr






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Το 22ο χρυσό μετάλλειο του Μάικλ Φελπς: Με τη νίκη του στα 200μ. μικτή ατομική στο Ρίο, ο 31χρονος Αμερικανός έφτασε τα 22 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έγινε ο πρώτος κολυμβητής που κατακτά τέσσερις τίτλους στο ίδιο αγώνισμα. Ο Φελπς τερμάτισε σε 1:54.66, αφήνοντας δεύτερο τον Ιάπωνα Κοσούκε Χαγκίνο και τρίτο τον Κινέζο Σουν Γουάνγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχασε ο Φελπς! Και, όμως, η «βολίδα της Βαλτιμόρης» χάνει. Τα 100μ. πεταλούδας των ανδρών θα είναι, ίσως, η κούρσα κολύμβησης που θα μείνει στην ιστορία από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Ο Τζόζεφ Σκούλινγκ (Σιγκαπούρη) με ολυμπιακό ρεκόρ (50.39) στέρησε από τον Μάικλ Φελπς ένα, ακόμη, χρυσό μετάλλιο και η δεύτερη θέση είχε τρεις «οικοδεσπότες». Ηταν οι Μάικλ Φελπς, Τσαντ Λε Κλος (N. Aφρική) και Λάζλο Τσεχ (Ουγγαρία) με 51.14. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή