12 Αυγούστου 2016

Κωστής Τσικλητήρας, ο πρώτος πολυολυμπιονίκης

Το όνομα του Κωστή Τσικλητήρα το ακούσαμε συχνά τούτες τις ημέρες. Αφορμή ήταν η επανάληψη του κατορθώματός του σε Ολυμπιακούς Αγώνες από την Αννα Κορακάκη: Ένα χρυσό μετάλειο και ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης, το 1912, στο μήκος άνευ φοράς και στο ύψος άνευ φοράς από τον Κωστή Τσικλητήρα. Ένα χρυσό και ένα χάλκινο φέτος, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, στη σκοποβολή στα 25μ. και στα 10μ. στο αεροβόλο πιστόλι, από την Αννα Κορακάκη*.

Λιγα λόγια για τον Κωστή Τσικλητήρα, από 
τη Βικιπαίδεια, στη συνέχεια:

Ο Κωστής Τσικλητήρας γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας την 30η Οκτωβρίου 1888 σε αριστοκρατική και ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας του Ηρακλής, γιατρός, διετέλεσε δήμαρχος επί σειρά ετών στην ευρύτερη περιοχή Πύλου και προξενικός πράκτορας της Γαλλίας στην πόλη.

Ο Κωστής Τσικλητήρας σαν αθλητής στίβου υπήρξε 20 φορές πρώτος πανελληνιονίκης πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων σε διάστημα 6 χρόνων και κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ σε τρία στυλ άλματος. 

Το σπίτι του Κωστή Τσικλητήρα στην Πύλο, δίπλα στο δημαρχείο (Φωτο: Takis Ant)

Κατέκτησε από 2 μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων, το δε χρυσό του 1912 στη Στοκχόλμη αποτέλεσε επί σειρά δεκαετιών ορόσημο σε πλήθος επιπέδων της ελληνικής ολυμπιακής ιστορίας, με χαρακτηριστικότερο γεγονός ότι ίδια επιτυχία δεν επαναλήφθηκε στο στίβο παρά 80 χρόνια έπειτα (1992 η Βούλα Πατουλίδου). Τα ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλια τον κατατάσσουν πρώτο στους Έλληνες ολυμπιονίκες με τα περισσότερα στο σύνολο, από κοινού με τον Πύρρο Δήμα (3-0-1).

Στις 20 Ιουλίου αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στο αγαπημένο του αγώνισμα το οποίο ήταν το μήκος άνευ φοράς και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο υποσχώμενος ότι θα γίνει πρώτος ολυμπιονίκης. Στις 23 Ιουλίου του 1908 ο Τσικλητήρας κατέκτησε για δεύτερη φορά το ασημένιο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση στο ύψος άνευ φοράς. Τα άλματά του ήταν 3,28 μ. και 1,15 μ. αντίστοιχα.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη, κατά τους οποίους ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, κατέκτησε στις 8 Ιουλίου το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1913 εμφανίζει υψηλό πυρετό, σπασμούς και δύσπνοια, για να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Πολιτικό Νοσοκομείο (τώρα Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων). Σε ιατρικό συμβούλιο ο καθηγητής Λιβιεράτος, ανακοινώνει το απόγευμα της επομένης τη διάγνωση σοβαρής περίπτωσης μηνιγγίτιδας ιδιότυπης μορφής (φυματιώδη). Η κατάσταση επιδεινώθηκε το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου και περιερχόμενος σε λήθαργο, ο κατόχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων εξέπνευσε. Ήταν 
μόλις 24 χρονών. 

Πηγή: Με στοιχεία από el.wikipedia.org 
Φωτογραφία επάνω αριστερά: Ο Κωστής Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη από τη Βικιπαίδεια.

* Σχετικές αναρτήσεις:
Χρυσή Ολυμπιονίκης η Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή
Ρίο: Η Κορακάκη χάλκινο μετάλλιο στη σκοποβολή






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. κάποτε τους ολυμπιονίκες τους τιμούσαν! τώρα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φήμη τους πολιτικά! Κάποιοι αθλητές πρέπει να αντισταθούν σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή