13 Ιανουαρίου 2017

Επιστολή - βόμβα των τραπεζών για ΑΔΜΗΕ, στον «αέρα» η ιδιωτικοποίηση

Eπιστολή - βόμβα για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, απέστειλαν στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι συστημικές τράπεζες, με την οποία χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αντισυνταγματική και προειδοποιούν για την διακοπή των πιστοδοτήσεων προς τη ΔΕΗ!

Η επιστολή αυτή που στάλθηκε και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ήταν η αιτία της χθεσινής αναβολής της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ με βασικό θέμα αντζέντας στην σύσταση της εταιρίας Συμμετοχών για την μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ.

Οι τράπεζες εστιάζουν στο γεγονός ότι η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρίας με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Προκύπτει δε από την επιστολή ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα στην επιστολή, που έχει στην κατοχή της η «Καθημερινή» όπως η ίδια αναφέρει, και συνυπογράφουν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank αφού σημειώνεται ότι «οι ελληνικές τράπεζες συμμερίζονται απόλυτα τη σημασία και κρισιμότητα της εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της» στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, μεταξύ των οποίων είναι και η ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι:

«Η επιλεγείσα διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως της ΑΔΜΗΕ επηρεάζει έντονα την οικονομική θέση της ΔΕΗ καθόσον συνεπάγεται τη διάθεση ενός σημαντικότατου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ, ήτοι της συμμετοχής της στην ΑΔΜΗΕ, άνευ ανταλλάγματος για το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσεως αυτής». «Ο νομοθέτης παρεμβαίνει σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου της ΔΕΗ με τρίτους (όπως των τραπεζών με τη ΔΕΗ στα πλαίσια του Δανείου) είτε αλλοιώνοντας υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα τρίτων είτε εμποδίζοντας την ενεργοποίηση τέτοιων δικαιωμάτων. Έτσι με την ως άνω νομοθετική παρέμβαση δικαιώματα καταγγελίας και επίσπευσης του Δανείου, που άνευ αυτής θα ενεργοποιούντο λόγω της ιδιωτικοποίησης κατά τις συμβατικές προβλέψεις του δανείου, παραμένουν ανενεργά. Τα δικαιώματα, όμως, αυτά των Τραπεζών εμπίπτουν σαφώς στην έννοια της Οικονομικής Ελευθερίας που προστατεύεται ρητά από το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2014 η τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με την Τράπεζα Αττικής έχουν χορηγήσει κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει χορηγηθεί σε εταιρία στην Ελλάδα. Παράληλα οι τράπεζες σημειώνουν ότι "καλούνται όχι μόνο να υποστούν τις ως άνω συνέπειες, αλλά και να ικανοποιήσουν αιτήματα της διοίκησης της ΔΕΗ για νέα πίστωση ύψους 200 εκατ. ευρώ".

Η παρέμβαση των τραπεζών καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία βρίσκεται στον «αέρα».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου