2 Ιανουαρίου 2017

Guardian: Ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν στα ελληνικά νοσοκομεία

(upd) Ρεπορτάζ-κόλαφο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία και, γενικότερα, στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, υπογραμμίζοντας ότι η λιτότητα στην Ελλάδα συντρίβει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που θα μπορούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικές συνθήκες να σωθούν πεθαίνουν», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες», προσθέτει.


Πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δείχνουν ότι περίπου ένα 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδυνεύει να προσβληθεί από δυνητικώς μοιραίες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι ευθύνονται για 3.000 θανάτους. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις μονάδες νεογνών. Επιπλέον, παρότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αναφέρονται σε εξάρσεις που καταγράφηκαν την περίοδο 2011-2012, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί.

Οι ελλείψεις προσωπικού, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και η απουσία προϊόντων καθαρισμού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση που επικρατεί, όπως και η υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών. «Σε κάθε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο ένας νοσηλευτής», λέει ο κ. Γιαννάκος. «Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν προλαβαίνει να πλύνει τα χέρια του και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Οπως επισημαίνει ο Guardian, ελάχιστες δυτικές οικονομίες έχουν προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής της ίδιας κλίμακας με την Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με την ύφεση έχουν οδηγήσει σε δραστικές περικοπές που έχουν πλήξει βαθιά και τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες που οι τομογράφοι και άλλα εξελιγμένα διαγνωστικά μηχανήματα παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Στα περισσότερα νοσοκομεία δε δεν μπορούν να γίνουν ούτε βασικές αιματολογικές εξετάσεις, λόγω των περικοπών στις δαπάνες των εργαστηρίων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται», δηλώνει στον Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. «Επίσης, υπάρχει και το πρόβλημα του εξοπλισμού και, περιοδικά, έλλειψη προμηθειών», προσθέτει.

Αυτό που σώζει το σύστημα είναι, σε μεγάλο βαθμό, οι μικρές πράξεις ηρωισμού: γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, ενώ βοηθούν χορηγίες και φιλανθρωπίες. «Αυτήν την περίοδο, περνάω αρκετό χρόνο ζητώντας βοήθεια από φίλους ή από τον ιδιωτικό τομέα, όταν στο νοσοκομείο μας εξαντλούνται οι προμήθειες. Οι άνθρωποι θέλουν να δίνουν. Τους κάνει να αισθάνονται καλά», λέει ο κ. Παπαδάτος.


Πηγή: imerisia.gr 

Η απάντηση του υπουργού Υγείας*

Aπάντηση στο δημοσίευμα του Guardian που έκανε λόγο για κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα δίνει ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι η «ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν».

Όπως σημειώνει ο Ανδρ. Ξανθός, «το δημοσίευμα του Guardian δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ». «Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη» αναφέρει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει:

«Επαναλαμβάνουμε για όσους δεν κατάλαβαν: η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4, 6-4, 9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια» και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Όσοι λοιπόν επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς». 

*Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου