30 Μαΐου 2017

Σόιμπλε: Μη ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις ΔΝΤ για Ελλάδα

Ο γερμανικός τύπος αναπαράγει νέες επικριτικές δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών για το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας διατηρείται και κατά γενική ομολογία αποτελεί βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Αυτή θα πρέπει σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ να περιλαμβάνει και δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένα αίτημα που συναντά τη σκληρή αντίσταση του Βερολίνου. 

Η διαμάχη Βερολίνου και ΔΝΤ διατηρείται και στις αναφορές του γερμανικού τύπου με αφορμή σημερινές αιχμηρές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών για το Ταμείο από το Βερολίνο, οι οποίες αναπαράγονται από μερίδα γερμανικών εφημερίδων, όπως η οικονομική Handelsblatt και η Bild, με ανάρτηση στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. 

Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε το Ταμείο για μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις. «Στην παρούσα φάση ερίζουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πάνω από 1% για τα επόμενα 40 χρόνια», επισήμανε, για να συμπληρώσει με σαρκαστική διάθεση, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ότι «έτσι εξηγείται άλλωστε και το ότι όλα τα προγράμματα (σ.σ. για την Ελλάδα) ήταν μάταια». 

Όπως επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 1% ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει την ψαλίδα προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. 

Πηγή: Deutsche Welle 


Μια «απροσδόκητη εξέλιξη» και η «καλή είδηση»

Σε άλλο δημοσίευμά της η Deutsche Welle κάνει λόγο για μια «απροσδόκητη εξέλιξη» και μια «καλή είδηση» σύμφωνα με τις Bild και Focus αντίστοιχα:

Bild: Μια «απροσδόκητη εξέλιξη» 


Κάνοντας λόγο για μια «απροσδόκητη εξέλιξη», η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ ότι βάσει πληροφοριών που διαθέτει, η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να μην δεχτεί την επόμενη δόση ύψους 7 δις ευρώ τον Ιούλιο, σε περίπτωση που παρά τις προσφάτως συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρξει λύση και για το χρέος.

Όπως γράφει μάλιστα η Μπιλντ, «για το απροσδόκητο αυτό βήμα της, η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει βάλει δισεκατομμύρια στην άκρη, μη εξοφλώντας, μεταξύ άλλων, λογαριασμούς προς επιχειρήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο μεταξύ σε διάψευση του δημοσιεύματος.

Focus: Και η «καλή είδηση» 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Focus Online υπάρχει και μια καλή είδηση. Ποια είναι αυτή; «Πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο βοήθειας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, από το τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ, έχουν εκταμιευτεί από τον ESM μόλις 31,7 δις ευρώ. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, μετά από ακριβώς τρία χρόνια. Ενώ διανύουμε το δεύτερο μισό της συνολικής διάρκειας, δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά χρήματα. Κατά τους εναπομείναντες 14 μήνες οι πληρωμές προς την Αθήνα δεν πρόκειται να αυξηθούν».

Πιθανότατα, σύμφωνα με κύκλους του ESM που επικαλείται το Focus Online, «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας. Ασαφές παραμένει μόνον πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο τέλος».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ούτε από τα δυο πρώτα πακέτα βοήθειας είχε εκταμιευτεί το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν. Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δις ευρώ είχαν εκταμιευτεί μόλις 73 δις ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δις δόθηκαν τελικά τα 142,7 δις ευρώ.

Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου