23 Μαΐου 2017

TIME: Ο Αλέξης Τσίπρας στους 5 λιγότερο δημοφιλείς ηγέτες

Η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ αυτόν τον μήνα, την περίοδο που κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Η στήριξη στο πρόσωπό του είναι κάτω από 40%, αλλά υπάρχουν και χειρότερα, όπως επισημαίνει το περιοδικό TIME, παραθέτοντας πέντε ηγέτες χωρών, που είναι λιγότερο δημοφιλείς από τον Τραμπ. Ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας και τον Μισέλ Τεμέρ της Βραζιλίας.

Οι λόγοι που σύμφωνα με το περιοδικό έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη πτώση του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις είναι το γεγονός ότι «έχει αναγκαστεί να δεχτεί ολοένα και περισσότερα μέτρα λιτότητας για να κρατήσει τη χώρα του στην επιφάνεια». Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι «ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα που προυπήρχαν στην οικονομία με τη χώρα να έχει χάσει από την έναρξη της κρίσης περίπου το 25% του ΑΕΠ».

Το περιοδικό κάνει αναφορά και στη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, «ο οποίος με την “θρασύτητά του” απομάκρυνε το ενδεχόμενο για υποχωρήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους». Ακολούθησαν το δημοψήφισμα και το «όχι» το οποίο στη συνέχεια έγινε «ναι» καθώς «ο Τσίπρας αγνόησε την ετυμηγορία του λαού και προχώρησε στην υπογραφή του νέου μνημονίου, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας σε έναν ήδη «εξαντλημένο λαό» και προκαλώντας ελάχιστη δημόσια κατακραυγή.

Οι υπόλοιποι τέσσερις ηγέτες, που είναι λιγότερο δημοφιλείς από ό,τι ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το Τime:

1. Ο Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, εναντίον του οποίου διαδηλώνουν καθημερινά οι πολίτες, σε βίαιες κινητοποιήσεις, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα.

2. Ο Μισέλ Τεμέρ στη Βραζιλία, με μονοψήφια ποσοστά δημοτικότητας, που βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου, έπειτα από την αποκάλυψη ηχογραφήσεων στις οποίες φέρεται να διαπραγματεύεται δωροδοκία για να αποσιωπήσει τη διαφθορά άλλου πολιτικού. 

3. Ο Τζέικομπ Ζούμα στη Νότια Αφρική, την παραίτηση του οποίου επιθυμεί το 70% των πολιτών. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία, το 2009, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 1/3 της αξίας του και η ανεργία ανέβηκε στο 27%. Ο ίδιος έχει σχεδόν 800 κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του. 

4. Ο Νατζίμπ Ραζάκ της Μαλαισίας, που έχει πλουτίσει από τότε που έγινε πρόεδρος, το 2009, ενώ οι αντίπαλοί του εντός κόμματος τίθενται στο περιθώριο και εκτός κόμματος καταλήγουν στη φυλακή.

Πηγές: huffingtonpost.gr , time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου