26 Μαΐου 2017

Τραμπ σε Τσίπρα:«Σε παρακολουθώ. Τα πάτε περίφημα»

«Σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα» είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα είναι μία υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο των Βρυξελλών» έγραψε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στο twitter. 


Ολιγόλεπτες συναντήσεις είχε ο Αλέξης Τσίπρας και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Καναδό πρωθυπουργό Ζαστίν Τριντό, τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, αλλά και τη Βρετανίδα Τερέζα Μέι, την οποία συλλυπήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ. Συζήτηση για αρκετή ώρα είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στις οποίες συζητήθηκε το θέμα του χρέους. Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. 


Στο «μέτωπο» του ΝΑΤΟ, βασικά θέματα που συζήτησαν οι επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ήταν η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους, καθώς και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι 23 από 28 μέλη της Συμμαχίας δεν πληρώνουν για το ΝΑΤΟ αυτό που θα έπρεπε, τονίζοντας ότι αυτό «δεν είναι δίκαιο για τον λαό των ΗΠΑ».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου