28 Μαΐου 2017

Κίνα: Σε λειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Η πλωτή μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 40 μεγαβάτ στη νότια επαρχία Ανχούι της Κίνας βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, έχει συνδεθεί στο δίκτυο και παράγει ανανεώσιμη ενέργεια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους μονάδα στον κόσμο. Αν και η πόλη Χαϊνάν είναι γνωστή για την εκμετάλλευση των πλούσιων αποθεμάτων άνθρακα, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει σε μια πλωτή ηλιακή μονάδα επειδή ο βροχερός καιρός οδηγεί σε πλημμύρες, ενώ ο μοναδικός σχεδιασμός τους ξεπερνά πολλαπλά προβλήματα αποτελεσματικότητας και πολεοδομίας.

Ο δροσερός αέρας στην επιφάνεια συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου υπερθέρμανσης των ηλιακών συλλεκτών με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η μείωση της απόδοσης.

«Το εργοστάσιο στο Χαϊνάν όχι μόνο κάνει πλήρη χρήση της συγκεκριμένης περιοχής, μειώνοντας τη ζήτηση γης, αλλά βελτιώνει παράλληλα την παραγωγή λόγω των ψυκτικών επιπτώσεων της επιφάνειας», δήλωσαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα εγκαίνια της μονάδας. Η νέα μονάδα είναι μόνο ένα από τα πολλά έργα ηλιακής ενέργειας που κατασκευάζονται σε όλη την Κίνα. 

Η μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ραγδαία πτώση του κόστους της τεχνολογίας, αλλά ευνοεί παράλληλα τα σχέδια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ολλανδία: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Εν τω μεταξύ την Δευτέρα, στις 8.5.2017, εγκαινιάστηκε στην Ολλανδία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το πάρκο Gemini διαθέτει 150 ανεμογεννήτριες και βρίσκεται περίπου 135 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών της Ολλανδίας. Το έργο έχει δυνατότητα παραγωγής περίπου 600 μεγαβάτ υπό συνθήκες πλήρων ανέμων, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες 785.000 ολλανδικών νοικοκυριών.


Το αιολικό πάρκο, το οποίο σχεδιάστηκε το 2010 και κόστισε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελεί προϊόν συνεργασίας εταιρειών από την Ολλανδία, τον Καναδά και τη Γερμανία.

Τα επόμενα 15 χρόνια, το αιολικό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει περίπου το 13% της συνολικής ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας, που ισοδυναμεί με περίπου το 25% της αιολικής ενέργειας που παράγει η Ολλανδία. Αυτή η ποσότητα είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι το αιολικό πάρκο θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,25 δισεκατομμύρια τόνους. Τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να αποτελούν την πλειονότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της Ολλανδίας, ωστόσο με τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η χώρα στοχεύει στην επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. 

Πηγή: naftemporiki.gr από δυο δημοσιεύματα και συγκεκριμένα από naftemporiki.gr/story/kina και naftemporiki.gr/story/ollandia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου