15 Μαΐου 2017

DW: Μέρκελ, η «αχτύπητη»

Το "φαινόμενο Μέρκελ" αλλά και τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς αναζητούν οι γερμανοί σχολιαστές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle:

Ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στη Ρηνανία Βεστφαλία, με την τρίτη κατά σειρά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εδραιώνει τη θέση της Άγκελα Μέρκελ ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ακόμη και αυτοί που αμφιταλαντεύτηκαν στην αρχή και έσπευσαν να την ξεγράψουν πολιτικά όταν έκανε την φουριόζικη εμφάνισή του ο Μάρτιν Σουλτς, πείστηκαν ότι μετά τον θρίαμβο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Ρηνανία Βεστφαλία η καγκελάριος είναι «αχτύπητη». 

Spiegel: Μέρκελ ίσον σταθερότητα

Αυτή τουλάχιστον την προσέγγιση κάνει ο σχολιαστής του Spiegel στον ιστότοπό του και προσπαθεί να διερευνήσει τις αιτίες. «Υπάρχει μια απλή αιτία, η μεγαλύτερη δύναμη της Μέρκελ είναι η σταθερότητα, δεν τρελαίνεται από τις σφυγμομετρήσεις, απλά συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της» σημειώνει ο δημοσιογράφος. 

«Η άσκηση του κυβερνητικού της έργου είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει προεκλογική εκστρατεία… Δεν έχει δικές της μεγαλόπνοες ιδέες ή μεταρρυθμιστικά σχέδια, αλλά και δεν τα χρειάζεται. Σε πολλούς ψηφοφόρους αρκεί προφανώς ο τρόπος που διαχειρίζεται προβλήματα, όπως την ευρωκρίση, το προσφυγικό, τον Πούτιν, τον Ερντογάν, τον Τραμπ. 


Προσφέρει λύσεις που αντέχουν για μερικούς μήνες μέχρι την επόμενη κρίση. Ξέρει να αφαιρεί τα δραματικά στοιχεία από δραματικά γεγονότα, αποφεύγει να εκτεθεί σε μάχη, ο τρόπος αυτός δεν είναι συναρπαστικός, αλλά αποτελεσματικός… η οικονομία πάει καλά, τα ποσοστά ανεργίας είναι χαμηλά… το ανεπίσημο προεκλογικό σύνθημα της Μέρκελ είναι τόσο παλιό όσο και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα: ελευθερία, ευημερία, ασφάλεια, κανένα πείραμα. Αμήν» γράφει χαρακτηριστικά ο γερμανός σχολιαστής.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά με τις εκλογές στη 
Ρηνανία-Βεστφαλία, η Deutsche Welle, σε άλλο άρθρο της  αναφέρει μεταξύ άλλων:

Νέα βαριά εκλογική ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς 


Στο προπύργιό του, τη Ρηνανία-Βεστφαλία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπέστη νέα οδυνηρή εκλογική ήττα. Ανοιχτός ο δρόμος για την Μέρκελ που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πολιτικός σεισμός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που ισοδυναμεί με καταστροφή για τον υποψήφιοι καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα επέτυχε εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία επιφέροντας στο SPD τη χειρότερη εκλογική ήττα της χρόνιας μέχρι τώρα. 
Σχεδόν 4 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στο προπύργιό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα 13 εκ. των ψηφοφόρων καταψήφισαν την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. 


Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, είναι ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν. "Είναι μια δύσκολη μέρα για το SPD" δήλωσε ο Σουλτς. "Προέρχομαι από το κρατίδιο της ηχηρής ήττας μας ...δεν είμαι μάγος... τώρα πρέπει να κάνουμε σκέψεις για τη συνέχεια". Βαριά η ήττα και για το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων. 

Για την καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της σημαίνει άλλη μια ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο που της δίνει ούριο άνεμο και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρούνται συνήθως ως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές.

Πηγή: dw.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου