28 Μαΐου 2017

DW: Αμερικανικός απολογισμός της επίσκεψης Τραμπ

Τα συντηρητικά ΜΜΕ του δίνουν καλό βαθμό, τα φιλελεύθερα εκφράζουν την ντροπή τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για επιτυχία, οι Δημοκρατικοί αμφισβητούν τις επιλογές των κρατών που επισκέφθηκε. Μια σύντομη επισκόπιση από τη Deutsche Welle:

Ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε ήδη στις ΗΠΑ μετά από το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό διάρκειας συνολικά 9 ημερών. Οι σχολιαστές του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα. Πως εκτιμούν όμως οι ίδιοι οι Αμερικανοί την παρουσία Τραμπ σε μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο στην Εγγύς και Μέση Ανατολή; 


«Δεν τουίταρε συνεχώς» 


Τα συντηρητικά ΜΜΕ του δίνουν καλό βαθμό, όπως ήταν αναμενόμενο. Ήταν πειστικός στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βρήκε τα κατάλληλα λόγια στο Ισραήλ, έθεσε τους νατοϊκούς εταίρους προ των ευθυνών τους και εμφανίστηκε ασυμβίβαστος στον τομέα του εμπορίου. 

Βέβαια, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αναπαράχθηκαν εκατομμύρια φορές οι εικόνες με την πρώτη κυρία να μην θέλει να δώσει το χέρι της στον προεδρικό σύζυγό της, ή τον Ντόναλντ Τραμπ να σπρώχνει τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για να περάσει πρώτος, αλλά κατά την ακροδεξιά διαδικτυακή σελίδα Breitbart News είναι όλα Fake News, με άλλα λόγια επινοήσεις των αριστερών που θέλουν να βλάψουν τον Τραμπ. 

«Επέστρεψε από ένα ιστορικό ταξίδι», αποφάνθηκε στο Fox News ο Νιουτ Γκίνγκριτς, επί χρόνια πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ένα ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου έμεινε πειθαρχημένος και δεν τουίταρε συνεχώς. Έμεινε μόνο στα μηνύματα που ήθελε να στείλει». 

Αντίθετη η εικόνα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. «Είναι ασυνήθιστο για έναν αμερικανό πρόεδρο να επισκέπτεται πρώτα τη Σ. Αραβία», δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, επίσης επί χρόνια πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Τι ήταν εκείνο που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση; Πολύ θα ήθελα να ξέρω». 


Κλίντον: «Θα τελειώσει με καθαίρεση»

Στα φιλελεύθερα έντυπα οι σχολιαστές εξέφρασαν την ντροπή τους για το σχόλιο του αμερικανού προέδρου στο βιβλίο επισκεπτών του Μνημείου Ολοκαυτώματος στο Γιαντ Βασέμ, που χαρακτήρισε τον τόπο «φανταστικό, που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω». Σχολίασαν αρνητικά το προεδρικό υπομειδίαμα κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα, αλλά και τον χαρακτηρισμό των Γερμανών ως «κακών» ή «άσχημων» για τα αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ, αλλά κατασκευάζονται και εκεί. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μπέν Στέιλ, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον «τα σχόλια του προέδρου για τη Γερμανία ήταν χωρίς αμφιβολία εμπρηστικά».

Αλλά και ο στρατηγός Ντάγκλας Λιούτ, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο πρέσβης των ΗΠΑ στο Νάτο, εξέφρασε την λύπη του για την εμφάνιση του Τραμπ στο Νάτο, κυρίως γιατί δεν αναφέρθηκε στην ρήτρα αμοιβαίας στήριξης σε περίπτωση που ένα κράτος δεχτεί ένοπλη επίθεση, υπαρξιακής σημασίας για τη Δυτική Συμμαχία.

Η πρώτη εμφάνιση του αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό δεν έμεινε ασχολίαστη και από την πρώην αντίπαλό του, την Χίλαρι Κλίντον, που μίλησε σε σπουδαστές στο πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε στη Βοστώνη. Το συμπέρασμά της ήταν ότι «η ντροπιαστική προεδρία του θα τελειώσει με την καθαίρεσή του λόγω παρεμπόδισης της δικαιοσύνης στο έργο της» καταχειροκροτούμενη από τους φοιτητές.

Αντρέας Χόρχλερ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου