27 Μαΐου 2017

G7: Απογοήτευσε η στάση των ΗΠΑ για το κλίμα

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας των G7 επιβεβαίωσαν σήμερα στην Ταορμίνα της Σικελίας «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της "Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή" εκτός των ΗΠΑ. Είναι κάτι που επισημαίνται και στο τελικό ανακοινωθέν.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την έκβαση των διαβουλεύσεων κατά την διήμερη Σύνοδο της ομάδας βιομηχανικών χωρών G7, που ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Ταορμίνα της Σικελίας. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου, οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ ήταν «πολύ δύσκολες και εξαιρετικά μη ικανοποιητικές». Η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, έκανε λόγο για κοινό μέτωπο της ΕΕ και των έξι εκ των χωρών που συμμετείχαν (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδά, Γαλλία), 
ενάντια στην αρνητική στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ απέναντι στη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία θέτει σαφείς στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Κατόπιν όλων αυτών η γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου. Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Το γεγονός αυτό θεωρείται ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετείχαν στην σύνοδο της Σικελίας. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή ή μη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 


Συμβιβαστικές διατυπώσεις για εμπόριο και μετανάστευση

Στο πεδίο της πολιτικής για το εμπόριο αντίθετα έγιναν βήματα προσέγγισης ανάμεσα στους «έξι» και τις ΗΠΑ. Οι αρχικοί φόβοι που είχαν εκφράσει συμμετέχοντες στη σύνοδο για ρήξη σε αυτό το πεδίο δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Οι ΗΠΑ έκαναν τελικά δεκτή τη διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου γίνεται λόγος για μάχη κατά του προστατευτισμού, όπως επίσης και ενάντια σε «άδικες εμπορικές πρακτικές». Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, σε αυτό το θέμα «υπήρξαν πολύ έντονες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις». 

Συμβιβαστική συμφωνία επετεύχθη τελικά και επί μιας διατύπωσης που αφορά των ζήτημα των προσφύγων. Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, οι G7 συμφώνησαν «ότι οι πρόσφυγες έχουν ακριβώς τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν και για όλους τους υπόλοιπους, ότι πρέπει βεβαίως να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να παλέψουμε κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το συμφέρον και τα δικαιώματα των ανθρώπων». 

Λοιπά θέματα

Το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου αναφέρει την ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου «να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά» μέτρα κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Εκφράζεται η ετοιμότητα των G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Η ομάδα των G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των «αμφισβητούμενων περιοχών».

Τέλος, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου