17 Μαΐου 2017

Η νέα κυβέρνηση Μακρόν από 22 μέλη στη Γαλλία

Στη Γαλλία αποτελείται από 22 μέλη. Προς σύγκριση και εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων: Ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 48, στην Ιταλία σε 18, ενώ στην Ισπανία σε 13.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα μια κυβέρνηση «ίσης εκπροσώπησης», αποτελούμενη από 18 υπουργούς και 4 υφυπουργούς.
Από το σύνολο των 22 μελών, οι τέσσερις είναι Σοσιαλιστές, οι 3 προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και ακόμη 3 ανήκουν στο κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού, «Modem». Ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κράτησε την υπόσχεση του, διορίζοντας 11 μέλη της κυβέρνησης από την κοινωνία των πολιτών. Επίσης, τηρείται και η ίση εκπροσώπηση με 11 άνδρες και 11 γυναίκες. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημαντικά υπουργεία έχουν ανατεθεί σε άνδρες.

Με προερχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς πρωθυπουργό, τον Εντουάρ Φιλίπ, ο Νικολά Ιλό τοποθετήθηκε στο διευρυμένο υπουργείο Οικολογίας - μία σημαντική θέση για την κυβέρνηση Μακρόν. Το πεδίο της οικονομίας ανατίθεται σε δύο σημαντικά - πρώην πλέον, αφού το κόμμα αποφάσισε τη διαγραφή τους - στελέχη των Ρεπουμπλικάνων. Το υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει ο Μπρουνό Λε Μερ, ενώ μαζί του θα είναι ο 34χρονος Ζεράλντ Νταρμανέν που αναλαμβάνει τα οικονομικά και τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ο κεντρώος εκλογικός εταίρος του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, αναλαμβάνει το υπουργείο δικαιοσύνης, ενώ το υπουργείο Ευρωπαϊκών υποθέσεων ανατέθηκε στην ευρωβουλευτή Μάριελ ντε Σαρνέζ, από χρόνια πιστό στέλεχος του «Modem».

Ο 69χρονος Σοσιαλιστής δήμαρχος της Λυόν, Ζεράρ Κολόμπ, που είναι ο πρεσβύτερος της κυβέρνησης και από τους πρώτους που συμμετείχαν δραστήρια στο κίνημα «Εμπρός!» αναλαμβάνει το πολύ σημαντικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο Σοσιαλιστής Ζαν Ιβ Λε Ντριάν αναλαμβάνει το υπουργείο «Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων». Το υπουργείο Άμυνας ανατίθεται στην κεντρώα ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ, ενώ το υπουργείο Παιδείας στον 53χρονο δεξιό Μισέλ Μπλανκέ.

Από τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, να επισημάνουμε ορισμένα που έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Στο υπουργείο Υγείας διορίσθηκε η Ανιές Μπιζέν 48 ετών, το υπουργείο Πολιτισμού ανατέθηκε στην εκδότρια, Φρανσουάζ Νισέν, ενώ η Μιριέλ Πενικό αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας. 

Τα μέλη των κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού νότου. 
Μια αριθμητική μόνο σύγκριση: 

Ιταλική κυβέρνηση 
Ιταλία
Ορκίστηκε στις 12.12.2016 η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό τον Πάολο Τζεντιλόνι. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 18 υπουργούς, πέντε από αυτούς είναι νέα πρόσωπα και έξι είναι γυναίκες.
Στο Κυρηναλίο Μέγαρο, παρουσία του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, έγινε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι. Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι χρειάστηκε μόλις μία ημέρα για να συγκροτήσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι αλλαγές που έκανε σε σχέση με την κυβέρνηση Ρέντσι δεν ήταν πολλές, καταδεικνύοντας ότι θέλει να υπάρχει συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Πάολο Τζεντιλόνι διατήρησε στην θέση του τον υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ενώ υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο Αντζελίνο Αλφάνο.

Kυβέρνηση Ισπανίας
Ισπανία
Ορκίστηκε στις 4.11.2016 η νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 13 υπουργούς, εκ των οποίων έξι είναι νέα πρόσωπα. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν πέντε γυναίκες και οκτώ άνδρες.
Η ορκωμοσία της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, με την οποία έκλεισε ο κύκλος του πολιτικού αδιεξόδου διάρκειας δέκα μηνών στην Ισπανία, έγινε ενώπιον του βασιλιά Φίλιππου της Ισπανίας. 
Η Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας. Ο διπλωμάτης Αλφόνσο Νταστίς ορκίστηκε υπουργός των Εξωτερικών. Ο Λουίς ντε Γκίντος παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών. Ο μέσος όρος ηλικίας του νέου υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας είναι τα 52 χρόνια.

Ελληνική κυβέρνηση
Ελλάδα
Ορκίστηκε στις 5.11.2016 η τελευταία νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου. Η νέα κυβέρνηση, εκτός του πρωθυπουργού, αποτελείται από 48 μέλη (!), εκ των οποίων: 1 αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 21 υπουργοί, 13 αναπληρωτές υπουργοί και 13 υφυπουργοί.

Συνοπτικά, σύνολο μελών κυβέρνησης: 
Γαλλία: Σύνολο 22 (18 υπουργοί και 4 υφυπουργοί).
Ιταλία: Σύνολο18 υπουργοί.
Ισπανία: Σύνολο13 υπουργοί.
Ελλάδα: Σύνολο 48 (1 αντιπρόεδρος, 21 υπουργοί, 13 αναπληρωτές υπουργοί και 13 υφυπουργοί).

Κάποια Συμπεράσματα 

Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις αυτές χώρες του Ευρωπαϊκού νότου είναι πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό και έκταση από την Ελλάδα και με σημαντικά ισχυρότερη οικονομία, ο αριθμός των μελών της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολλαπλάσιος εκείνων. 

Όμως εκεί δεν υφίσταται το φαινόμενο των αναπληρωτών υπουργών, ούτε παρατρείται το μέγα πλήθος των υφυπουργών. Επίσης είναι αδιανόητη η ύπαρξη τριών υπουργών Επικρατείας και ενός υφυπουργού όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Προφανώς οι κυβερνήσεις εκεί δεν είναι για να ικανοποιούν με το δημόσιο χρήμα τις φιλοδοξίες των πολιτικών φίλων, τουλάχιστον όχι στην έκταση που αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα... 

Τα νούμερα δείχνουν και κάτι ακόμη: Το από που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι περικοπές των δαπανών του Δημοσίου, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. 

Takis Ant / afirimeno.com 
Με στοιχεία από kathimerini.gr και gr.euronews.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου