12 Ιουλίου 2017

Μέχρι το 2020 η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα είναι η φθηνότερη

«Εκτιμούμε ότι μέχρι το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής νέας ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξαίρεση μερικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας», αναφέρει ανάλυση της Morgan Stanley που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, στις περισσότερες περιπτώσεις τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι η κυβερνητική πολιτική θα είναι η κύρια κινητήρια δύναμη των αλλαγών στα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα, παρά την πρόθεση του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα υπερβούν την αρχική τους δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 κατά 26-28%», αναφέρει η μελέτη.

Έτσι, σύμφωνα με νέα έκθεση της Morgan Stanley, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, θα γίνουν τόσο φτηνές που ούτε οι πολιτικές που ευνοούν τα ορυκτά καύσιμα εις βάρος τους θα μπορούν να τις εμποδίσουν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα και οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν με το παραπάνω τις αρχικές δεσμεύσεις τους λόγω των χαμηλών τιμών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τιμή των ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε κατά 50% μεταξύ 2016 και 2017. Εξάλλου, σε χώρες με ευνοϊκές συνθήκες ανέμων, το κόστος που συνδέεται με την αιολική ενέργεια μπορεί να φτάσει έως και το ένα τρίτο της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου. Επίσης, οι καινοτομίες στον σχεδιασμό ανεμογεννητριών αυξάνουν τόσο την απόδοση όσο και την παραγωγή, σύμφωνα με την έρευνα.


Πηγή: naftemporiki.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου