11 Ιουλίου 2017

Ο Ερμής έφτασε σην documenta 14 στο Κάσελ

Στο όνομα της τέχνης μερικοί καβαλάρηδες ξεκίνησαν από την Αθήνα και διέσχισαν την Ευρώπη φτάνοντας τελικά το Σάββατο στον προορισμό τους: την έκθεση documenta 14 στο Κάσελ της Γερμανίας. 
Από τη Deutsche Welle: 

Πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εγκαινίασε την έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14 στο Κάσελ. Χιλιάδες θεατές παραβρέθηκαν στα εγκαίνια τότε. Την περασμένη Κυριακή ομως ο αριθμός των θεατών ήταν πολλαπλάσιος στην πλατεία Φρίντιχπλατς του Κάσελ, όταν ένα εξάχρονο αλογάκι, ο Ερμής, μαζί με τέσσερις καβαλάρηδες και άλλα άλογα έφτασε στο Κάσελ. Εκατό μέρες συνολικά χρειάστηκαν μία γυναίκα και τρεις άντρες που μαζί με τα άλογά τους διέσχισαν την Ευρώπη, κάνοντας τη διαδρομή από την documenta της Αθήνας έως τη documenta του Κάσελ. Μαζί τους ήταν άλλοι είκοσι ιππείς που συνόδεψαν την ομάδα μέχρι να φθάσει στον προορισμό της. Ολοκληρώνοντας μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων οι συμμετέχοντες έφτασαν στο τέρμα, δηλαδή στο Κάσελ, κι έτσι ολοκληρώθηκε μία πιο τις πιο ενδοαφέρουσες εκδηλώσεις της σημαντικότερης έκθεσης σύγχρονης τέχνης.

Ο αθεόφοβος Ερμής 

Η άφιξη στον «Παρθενώνα των βιβλίων», το γνωστό πλέον έργο τέχνης της documenta14, αποτελεί μια πρόκληση όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Λόγω του πλήθους τα άλογα ήταν φανερά ενοχλημένα. Ο Ερμής, το αλογάκι που έχει πάρει το όνομά του από τον αγγελιαφόρο των θεών του Ολύμπου, δε δείχνει και το ανάλογο δέος μπροστά στην Τέχνη. Αφοδεύει αιφνιδιαστικά μπροστά σε όλους και μετά με το δυνατό του χλιμίντρισμα διακόπτει τον δημιουργό του καλλιτεχνικού πρότζεκτ, τον Σκωτέζο Ρος Μπίρελ. 

Η διευθύνουσα σύμβουλος της documenta Ανέτε Κούλενκαμπφ και ο Ερμής 

Ο Μπίρελ αντιμετωπίζει τα παρατράγουδα της υποδοχής με χιούμορ. «Τελικά είναι ο Ερμής ο λόγος που είμαστε όλοι εδώ. Ο Ερμής είναι το δώρο που κάνει η Ελλάδα στη Γερμανία», επισημαίνει ο ελβετός ιππέας Πέτερ βαν ντερ Γκούγκτεν. Είναι ο ιππέας που έφερε τον Ερμή στο Κάσελ μαζί με τους Γερμανούς Τίνα Μπόχε και Ντάβιντ Βεβέτσερ και τον Ούγγρο Τζσόλτ Στζάμπο.

Στα σύνορα προτιμώνται τα αυτοκίνητα

Ο Ερμής ανήκει στο ελληνικό είδος αλόγων αραβάνι που κινδυνεύει από εξαφάνιση. Υπάρχουν μόνο 700 άλογα αυτού του είδους. Ο Ερμής συμβολίζει επίσης την «απίστευτη φιλοξενία» που απόλαυσαν οι καβαλάρηδες κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους μέσω εφτά χωρών. «Το μοναδικό πρόβλημα ήταν στα σύνορα», αναφέρει ο βαν ντερ Γκούγκτεν. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έπρεπε να περιμένει έξι μέρες για μία σφραγίδα. «Τα αυτοκίνητα περνούν χωρίς πρόβλημα τα σύνορα, τα άλογα όχι», επισημαίνει στη συνέχεια.

Με την άφιξη στο Κάσελ το πρότζεκ της documenta «The Transit of Hermes» (Η μετάβαση του Ερμή) ολοκληρώθηκε. Πρότυπο υπήρξε το ταξίδι του ελβετο-αργεντινού ιππέα Αιμέ Φέλιξ Τσίφελι που πήγε με άλογο μεταξύ 1925-1928 από το Μπουένος Άιρες στη Νέα Υόρκη. Για τον Ερμή όμως η περιπέτεια δεν τελείωσε ακόμη, αφού θα μεταφέρει πρώτα τον Πέτερ βαν Γκούγκτεν στην Ελβετία. «Ψάχνουμε για έναν εκτροφέα στη Γερμανία. Εάν βρεθεί, θα βοηθήσει τον Ερμή να διασώσει το είδος του, το είδος των αραβανιών», λέει.

Η έκθεση documenta ολοκληρώνεται στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ στις 17 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 160 καλλιτέχνες παρουσιάζουν σε 30 σημεία του Κάσελ τα έργα τους.

Γκόραν Γκέλεν (dpa), Νατάσα Κουκουγιάννη

Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετικές αναρτήσεις:
10 Ιουνίου 2017 Ο Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων
6 Απριλίου 2017 Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της «documenta 14»
1 Απριλίου 2017 Eλληνική Documenta εν μέσω κριτικής






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου