9 Ιουλίου 2017

Γιατί απολύθηκε ο Κ. Μπογδάνος από τον ΣΚΑΪ

Το το επίμαχο σχόλιο του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον ΣΚΑΪ, την Τρίτη στις 4.7.2017, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν το εξής: «Είναι ένα μήνα και μία εβδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος στο νοσοκομείο, χτυπημένος από πρώην συντρόφους του Έλληνα πρωθυπουργού και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάει να του πει ένα γεια».

Λίγο μετά το κανάλι εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ως «ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές» τις δηλώσεις Μπογδάνου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ αναφέρει:

«Ο ΣΚΑΪ ζητάει συγγνώμη για τις ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος στην σημερινή του εκπομπή άφησε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο ΣΚΑΪ εγγυάται την ελεύθερη έκφραση σε όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου υπό τον όρο να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες δεοντολογίας και να μην γίνονται φορείς παραπληροφόρησης και ανοίκειων επιθέσεων».

Λίγο αργότερα, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας την αποδοκιμασία των δηλώσεων εκ μέρους του Σκάι «θετικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μαξίμου: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπογδάνος μπερδεύει μέσα στο παραλήρημά του την ενημέρωση με την προπαγάνδα, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη συκοφαντία και τις ύβρεις. Είναι εξάλλου γνωστός για το ήθος και το ύφος του. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, που ούτε εμείς αλλά ούτε και κανένας εχέφρων πολίτης δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Η αναγνώριση εκ μέρους του ΣΚΑΙ της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του δημοσιογράφου του αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης αλλά και της βελτίωσης των όρων διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης».

Αργότερα το βράδυ της Τρίτης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, σχολίασε στο Facebook, ως εξής την ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού, όπου εργάζεται: «Η ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΚΑΪ για μένα δεν αναφέρει καν τί είπα. Είπα, λοιπόν, ότι τον Παπαδήμο τον χτύπησαν "πρώην σύντροφοι" του Τσίπρα».

Και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος απολύθηκε από τον ΣΚΑΪ.

«Ο ΣΚΑΪ ανακοινώνει ότι δεν θα συνεχίσει την συνεργασία του με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τη νέα τηλεοπτική περίοδο. Ο ΣΚΑΪ ευχαριστεί τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τη μέχρι σήμερα συνεργασία». Ήταν ανακοίνωση, που διάβασε κατά την έναρξη της εκπομπής ο Ν.. Υποφάντης, με την οποία ο ΣΚΑΪ γνωστοποιούσε τη λήξη συνεργασίας του με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Βίντεο με το επίμαχο σχόλιο

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Σε μακροσκελές κείμενο με τον τίτλο "Πρωθυπουργικοί σύντροφοι (το ρεπορτάζ που φιμώθηκε)", που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 7.7.2017 στην ιστοσελίδα marketnews.gr, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, επιχειρώντας να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό του για τους "πρώην συντρόφους του Έλληνα πρωθυπουργού" που χτύπησαν τον Λουκά Παπαδήμο, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Αλήθεια τώρα; Ενοχλήθηκαν από το «πρώην σύντροφοι»; Να αρχίσουμε να μετράμε; Είναι πολλές δεκάδες τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έμμεσα ή άμεσα τα τελευταία χρόνια έχουν ενεργά στηρίξει κατηγορούμενους και καταδικασθέντες ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες το τελευταίο κρούσμα. Δεκαπέντε νυν βουλευτές (σ.σ. αναφέρει αλφαβητικά τα ονόματα) έσπευσαν να υπογράψουν κοινή δήλωση για την Ηριάννα Β. Λ., υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη της ως μέλος της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, «συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμά της στη μόρφωση και στην επιστημονική εξέλιξη». Να σημειωθεί, ότι τον Λουκά Παπαδήμο, που ο Τσίπρας ακόμα δεν έχει επισκεφθεί στον Ευαγγελισμό, η ΣΠΦ τον χτύπησε".

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε αναρτήσεις του Γιώργου Κυρίτση για Σακκά και Σεϊσίδη, στις τοποθετήσεις του Μάκη Μπαλαούρα για τη "17Ν", την κατάθεση ως μάρτυρος υπεράσπισης στη δίκη του ΕΛΑ της Τασίας Χριστοδουλοπούλου κλπ. Και συνεχίζει:

"Μόνη δεκτή ένσταση, ότι η άκρα αριστερά έχει κόψει τα συντροφιλίκια με το καθεστώς της διπλά μνημονιακής, πλέον, νεοκαπιταλιστικής αριστεράς. Άρα, ας μην πούμε στον αέρα «σύντροφοι του πρωθυπουργού», αλλά «πρώην σύντροφοι». Κι αυτό χαριστικά, με αστική επιείκεια".

Και το κείμενο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου καταλήγει με τα ακόλουθα:

"Πρέπει να αντιληφθούν ο αυθάδης ψεύτης και η παρέα του, ότι όσο κι αν οι ολοκληρωτισμοί έχουν ως πρωτεύον μέλημα τη διαστρέβλωση της γλώσσας και των εννοιών της, ώστε να βαφτίζουν οργουελικά το άσπρο μαύρο, δεν θα τους επιτραπεί να ποινικοποιούν τη λογική, ούτε να προγράφουν φωνές, που τολμούν να την υπερασπιστούν. Καλά θα κάνουν, να βγουν από την αυταπατώδη έπαρση της εξουσίας, όπου νιώθουν ανώτατο σοβιέτ, και να καταλάβουν ότι ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι. Μπορεί να δολοφονούν χαρακτήρες, να στοχοποιούν προσωπικότητες, να ανασύρουν φωτογραφίες αντιπάλων τους από καρναβάλια και προσωπικούς λογαριασμούς για να πλάθουν εικόνες φαιδρότητας, να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και να αποδίδουν μέσα από την δυσώδη ανωνυμία του διαδικτύου ψευδή λεγόμενα σε όσους τους ενοχλούν, να κυνηγούν με σύστημα από τα υπόγεια τους αντιρρησίες, να τραμπουκίζουν διευθύνσεις καναλιών και να απειλούν με μεθοδεύσεις ιδιοκτησίες μέσων, όμως ο λαός τους κατάλαβε πια. Ζει το ψέμα τους στο πετσί του, στη φτώχια του και τις ερειπωμένες πόλεις της ανομίας και της ανέχειας. Η Ελλάδα δεν αξίζει τέτοιο χυδαίο, απροκάλυπτο δούλεμα. Λίγη τσίπα, Τσίπρα. Θα απολύσεις δημοσιογράφους, αλλά όχι την αλήθεια."

Σημείωση σχετικά με την παρούσα ανάρτηση: Ήταν μια προσπάθεια να αποδοθεί, κατά το δυνατόν αντικειμενικά, χωρίς δικά μας σχόλια, το τι ακριβώς συνέβη. Ίσως δόθηκε παραπάνω χώρος στις απόψεις του δημοσιογράφου, κάτι που θεωρούμε ότι δικαιούται ως το τελικό "θύμα" 
(λόγω απόλυσης) της όλης υπόθεσης. Κατόπιν όλων αυτών ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από
protothema.grmarketnews.gr, καθώς και skai.gr, 
Facebook.com, youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου