11 Ιουλίου 2017

Ελεύθερη πόλη από χθες η ερειπωμένη Μοσούλη

Την απελευθέρωση της Μοσούλης ανήγγειλε επίσημα χθες το απόγευμα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, ύστερα από τη στρατιωτική συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη όπου ο ηγέτης του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε ανακηρύξει προ τριετίας το «χαλιφάτο» του. 

Ο σιίτης πρωθυπουργός έφτασε στη Μοσούλη την Κυριακή, ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις γύρω από τους τελευταίους θύλακες των σουνιτών εξτρεμιστών. Σποραδικοί πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν και χθες το πρωί σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου υπολογίζεται ότι είχαν απομείνει λίγες δεκάδες τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Η ανακατάληψη της Μοσούλης συνιστά σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Οπως έσπευσε να τονίσει, όμως, η υπεύθυνη για την Ανθρωπιστική Βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λίζε Γκράντε, «παρότι η ένοπλη σύγκρουση τελειώνει, η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται». 

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ενώ εκτίμησε ότι «η νίκη στη Μοσούλη» δείχνει πως «οι ημέρες (του ΙΚ) στο Ιράκ και στη Συρία είναι μετρημένες» 

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε σήμερα το θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι.

Περίπου 920.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στους εννέα μήνες της ασφυκτικής πολιορκίας και των καταιγιστικών βομβαρδισμών, που μετέτρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης σε σωρούς ερειπίων, ενώ χιλιάδες άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί. 

Βίντεο: Τα ερείπια της Μοσούλης μέσα από τα πλάνα ενός drone

Η δυσωδία από τα πτώματα που κείτονταν στους δρόμους ή κάτω από συντρίμμια μαρτυρούσε την αγριότητα της σύγκρουσης, ενώ όσοι επέζησαν, πέρα από τα πελώρια ψυχικά τραύματα, έχουν να παλέψουν με τις ελλείψεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και στοιχειωδών αγαθών. 

Εγκλήματα πολέμου στη Μοσούλη

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ταυτοποιηθεί το μοτίβο των επιθέσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Στο πλαίσιο αυτό, Ιρακινές δυνάμεις με την στήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν προβεί σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι ενδέχεται να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου. 

Η οργάνωση δράσης ανέφερε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος παραβίασε κατάφωρα τον ίδιο νόμο, αφού σκόπιμα έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών, καθώς τους χρησιμοποίησε σαν ασπίδα προστασίας των μαχητών του και για να παρεμποδίσουν την προέλαση των ιρακινών και συμμαχικών δυνάμεων.

Πηγές: kathimerini.gryoutube.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου