2 Ιουλίου 2017

Το μαύρο στην ΕΡΤ τότε και τώρα

Δυο εντελώς διαφορετικές απόψεις για το "μαύρο στην ΕΡΤ" με αφορμή το μνημείο «Μνήμες και χρέος» του "ανένδοτου αγώνα τους" εντός του προαυλίου του Ραδιομεγάρου, που αποφάσησαν να τοποθετήσουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ: 

Για να μην ξεχνάμε το "μαύρο στην ΕΡΤ", αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μνημείο εντός του προαυλίου του Ραδιομεγάρου, λένε οι συνδικαλιστές, χωρίς να αντιλαμβάνονται οι δυστυχείς ότι "το πραγματικό μαύρο στην ΕΡΤ το έχει επιβάλει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία αντιμετωπίζοντας τη δημόσια τηλεόραση σαν τσιφλίκι του. Μαύρο που της έχουν ρίξει ευλόγως και οι τηλεθεατές*, καθώς δεν ανέχονται την τόσο εξόφθαλμη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρείται νυχθημερόν σε όλες τις «δημοσιογραφικές» εκπομπές της" όπως σχολιάζει ο Κων. Ζούλας σε άρθρο του στην Καθημερινή. 

Το τι συμβαίνει σήμερα στην ΕΡΤ ο ίδιος δημοσιογράφος το συσχετίζει (προφανώς καθ' υπερβολήν) με ένα πραγματικό κωμικοτραγικό διάλογο που έλαβε χώρα επί χούντας στις αρχές του ’70. Γράφει λοιπόν: 

Στο στούντιο της ΕΡΤ είναι ο υπουργός Παιδείας. Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του, αλλά δεν θέλει και να φανεί στους τηλεθεατές ότι χαρίζεται στον προσκεκλημένο του. Και αγχωμένος αρχίζει με το εξής ερώτημα: «Κύριε υπουργέ, είναι πραγματικά αξιέπαινη η αποφασιστικότητά σας να μεταρρυθμίσετε εκ βάθρων το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο λαός ήδη το αναγνωρίζει. Θέλω, όμως, να μου πείτε αν όντως πιστεύετε ότι η επεξεργασμένη προσπάθειά σας θα αποδώσει σύντομα τους αναμενόμενους καρπούς». Ο υπουργός, που παρακολουθεί με ύφος αυτάρεσκου Βούδα, καμώνεται αρχικά ότι εκπλήσσεται. Κάνει μια μικρή παύση (για να εκπέμψει ότι σκέφτεται) και με περισπούδαστο ύφος κακού ηθοποιού απαντά: «Πραγματικά με αιφνιδιάσατε. Αλλά δεν θα αποφύγω το δύσκολο ερώτημά σας».

Και για το μνημείο που ετοιμάζει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ο ίδιος δημοσιογράφος προτείνει:

Για να μην ξεχάσουμε όντως ποτέ την πρωτοφανώς μαύρη περίοδο που ζει η ΕΡΤ, να αναγράψει στην επιγραφή του μνημείου το εξής: «2015 - Εντεύθεν. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, ελέγχουμε την αντιπολίτευση». 

Η άποψη της ΠΟΣΠΕΡΤ

Αντίθετα, η ΠΟΣΠΕΡΤ, αιτιλογώντας την απόφασή της αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μνημείο εντός του προαυλίου του Ραδιομεγάρου ... γιατί οι παρακαταθήκες, τα οράματα, οι αξίες, η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση, συστατικά αυτού του ανένδοτου αγώνα, πρέπει να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη και να γίνουν ορόσημο και στις μελλοντικές γενιές"... και καταλήγει λέγοντας: "Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να επιβουλεύεται το δικό μας μέλλον και τη λειτουργία της ΕΡΤ, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να βάζει «μαύρο» στη δημοκρατία και στις ζωές μας".


Ολόκληρη η από 29 Ιουνίου 2017 ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

«Μνήμες και χρέος» / Αποκαλυπτήρια μνημείου

Η μνήμη είναι ένα από τα πρωταρχικά συστατικά στοιχεία της πορείας του ανθρώπου στους αιώνες.
Χρέος όλων μας είναι να θυμόμαστε τους αγώνες για τα ιδανικά τους και την αιτία που έγιναν και να τιμούμε όλους αυτούς που τα έδωσαν όλα γι’ αυτό τον αγώνα, ορισμένοι ακόμα και τη ζωή τους.
Έτσι κι εμείς, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μνημείο εντός του προαυλίου του Ραδιομεγάρου, όχι γιατί ζήσαμε αυτή την πραγματικότητα και είμαστε πρωταγωνιστές - μαζί με την κοινωνία - του αγώνα ενάντια στο μαύρο, για τη δημοκρατία, για τα συνταγματικά μας δικαιώματα, για την ελευθεροφωνία, για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά, αλλά και γιατί οι παρακαταθήκες, τα οράματα, οι αξίες, η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση, συστατικά αυτού του ανένδοτου αγώνα, πρέπει να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη και να γίνουν ορόσημο και στις μελλοντικές γενιές.
Αυτός ο συνδικαλιστικός αγώνας που είχε καθαρό ιδεολογικό - πολιτικό πλαίσιο και εργατική - ταξική αναφορά και συνείδηση, ξαναεπιβεβαίωσε τη ρήση και τη μόνη σίγουρη λύση «Όλα με αγώνες κατακτιούνται, τίποτα δεν μας χαρίζεται».
Στο μνημείο «Μνήμες και χρέος», θα τοποθετηθεί μοναδικό έργο αποτύπωσης του αγώνα, φιλοτεχνημένο από τον αλληλέγγυο της ERTopen, διεθνώς αναγνωρισμένο γλύπτη Κυριάκο Ρόκο που αφιλοκερδώς προσφέρθηκε να δημιουργήσει.
«Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»
Εμείς δεν σβήνουμε τη φλόγα και τη δυναμική μας, κρατάμε τις μνήμες ζωντανές και τις ψυχές μας αδούλωτες, τις παρακαταθήκες «όρθιες» και συνεχίζουμε στους ίδιους στόχους και αξίες γι’ αυτές που αγωνιστήκαμε.
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να επιβουλεύεται το δικό μας μέλλον και τη λειτουργία της ΕΡΤ, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να βάζει «μαύρο» στη δημοκρατία και στις ζωές μας.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grpospert.gr 

* Σημείωση: Το μερίδιο τηλεθέασης στις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου (12/6-25/6), με βάσει τις μετρήσεις της Nielsen, ανέρχεται για τις ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 συνολικά στο 8,35%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον Σκάι είναι 20,50%, για τον Alpha 11,75% και για τον ΑΝΤ1 είναι 15,35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου