5 Μαρτίου 2018

Εκλογές στην Ιταλία: Κέρδισαν τα Πέντε Αστέρια και η κεντροδεξιά

Δεν υπάρχει όμως σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Με καταμετρημένο το 50% και πλέον των ψήφων τα στοιχεία δείχνουν ότι το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, με το 31% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία, με το 37%. Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης πρώτο κόμμα είναι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και ακολουθεί η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η ψήφος αυτή τιμώρησε εμφανώς την κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, βρίσκεται στο 19,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007. Η αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι» δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, αφού η εκλογική της δύναμη, περιορίζεται στο 3,4%. 

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία άγγιξε το 73% και θεωρείται ικανοποιητική

Kαμία πολιτική δύναμη, πάντως, ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τα επικρατέστερα σενάρια περιλαμβάνουν πλέον τον σχηματισμό ενός ευρωσκεπτικιστικού συνασπισμού που θα αμφισβητήσει την ιδέα της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή τη διεξαγωγή νέων εκλογών για την αποφυγή αδιεξόδου. Οι ελπίδες για επιστροφή σε μια «συμβατική» κυβέρνηση είναι περιορισμένες.

Το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, σχολιάζοντας νωρίτερα τα exit polls είπε: «Aν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθέωση», τόνισε ο Ντι Μπατίστα. «Από εδώ και στο εξής, όλοι θα πρέπει να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, και αυτό θα είναι μια εγγύηση διαφάνειας για τον ιταλικό λαό. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε. 


Θρίαμβος των λαϊκιστικών κομμάτων

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν, από την οπτική της Ευρωζώνης, το χειρότερο δυνατό. Κανένα από τρία εκλογικά μπλοκ δεν βρίσκεται καν κοντά στην επίτευξη αυτοδυναμίας και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τροπή της πολιτικής κατάστασης είναι σίγουρα παρακινδυνευμένη. Η εφημερίδα La Stampa συνόψισε την κατάσταση με τον τίτλο «Ακυβέρνητη Ιταλία».

Το μήνυμα, ωστόσο, ήταν σαφές: Ήταν ένας θρίαμβος των λαϊκιστικών κομμάτων και ειδικά της άκρας δεξιάς, και μία βαριά ήττα για το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο (στο οποίο συγκαταλέγεται, όχι ιδιαίτερα πειστικά, και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι). «Το πολιτικό τοπίο έχει μεταμορφωθεί, καθώς τα λαϊκιστικά κόμματα έλαβαν πάνω από το 50% των ψήφων» σημειώνει στην «Καθημερινή» ο Βολφάνγκο Πικολί, συνεπικεφαλής της Teneo Intelligence. «Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι δύσκολη, θα πάρει πολύ καιρό και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ευοδωθεί».

Όπως αναφέρει το Eurasia Group σε ανάλυσή, το πιο πιθανό σενάριο τώρα είναι η απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης από τη δεξιά συμμαχία υπό τη Λέγκα του Βορρά, που έλαβε αθροιστικά το 37% των ψήφων. Αν αυτή προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης αποτύχει, θα ακολουθήσει το M5S.

Από τα απρόοπτα των ιταλικών εκλογών

Μία απρόοπτη ακτιβιστική δράση σημειώθηκε χθες Κυριακή, την ώρα που ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ψήφιζε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου.


Ενώ ο πρώην Καβαλιέρε βρισκόταν μέσα στο εκλογικό τμήμα, μία μελαχρινή κοπέλα του κινήματος Femen έβγαλε την μπλούζα της και έμεινε γυμνόστηθη, έχοντας γράψει πάνω στο δέρμα της με μαρκαδόρο «Μπερλουσκόνι έχεις λήξει» (Berlusconi sei scaduto). Λίγο μετά, η κοπέλα απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς.


Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου