8 Μαρτίου 2018

Η Κίνα προειδοποιεί για εμπορικό πόλεμο μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

Έτσι εκφράστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Wang στο περιθώριο του Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο. Παράλληλα απείλησε με αντίποινα από πλευράς Κίνας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump, αναμένεται να υπογράψει τη σχετική νομοθεσία αυτή την Πέμπτη.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για έναν εμπορικό πόλεμο εν όψει των δασμών που σκοπεύει να επιβάλλει ο Πρόεδρος Donald Trump. Σε αυτή την περίπτωση θα έβγαιναν χαμένες όλες οι πλευρές, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi στο περιθώριο της τρέχουσας ετήσιας συνάντησης του Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο. "Εν μέσω της υφιστάμενης παγκοσμιοποίησης, ένας εμπορικός πόλεμος είναι σίγουρα η λανθασμένη συνταγή". Το αποτέλεσμα θα ήταν οδυνηρό. Την ίδια στιγμή, ο Wang απειλούσε τα αντίποινα: "Σε περίπτωση εμπορικού πολέμου, η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα και δικαιολογημένα μέτρα."

Ο Trump θέλει να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προκειμένου να προστατεύσει τον εγχώριο κλάδο από τις φτηνές εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα. Όσον αφορά στα γειτονικά Μεξικό και Καναδά, θα πρέπει να λάβουν περίοδο χάριτος, δήλωσε ο σύμβουλος της Trump, Peter Navarro, στον τηλεοπτικό σταθμό Fox Business. Ο Trump θέλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να υπογράψει την Πέμπτη, στις 15.30 τοπική ώρα την αντίστοιχη διακήρυξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ εντός 15 έως 30 ημερών.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

Μεξικό και Καναδάς θα εξαιρεθούν αρχικά από τους δασμούς και θα έχουν στη διάθεσή τους έναν ορισμένο χρόνο προκειμένου να διαπραγματευθούν την επέκταση της εξαίρεσης έναντι παραχωρήσεων στη βάση της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών NAFTA, συνέχισε ο Ναβάρο. Άλλοι σύμμαχοι, όπως οι χώρες της ΕΕ και οι εταίροι του ΝΑΤΟ, αρχικά δε θα εξαιρούνται από τους δασμούς 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο. Ωστόσο ο Navarro ανέφερε ότι θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευθούν τους τελωνειακούς δασμούς σε μεταγενέστερο χρόνο. "Θα το θέσουμε στους συμμάχους μας και θα δούμε αν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε ο σύμβουλος του Trump.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ και εντός του κόμματός του - πολλοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές είναι αντίθετοι στους δασμούς. Μεταξύ άλλων εξέφρασε ανησυχίες ο συνάδελφος του Trump, Paul Ryan: "Νομίζω ότι η πιο έξυπνη προσέγγιση θα ήταν ακριβέστερη και περισσότερο εστιασμένη", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Trump, Gary Cohn - επίσης αντίπαλος των τελωνειακών σχεδίων - παραιτήθηκε την ίδια ημέρα.

Πηγή: ellinogermaniko.wordpress.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου