3 Μαρτίου 2018

Γερμανία: Αντιδράσεις στη δικαστική απόφαση για τα αυτοκίνητα diesel

Οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων βυθίζονται, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πανηγυρίζουν και οι Γερμανοί οδηγοί φοβούνται για κόστη δισεκατομμυρίων: Η δικαστική απόφαση για τα αυτοκίνητα τύπου ντίζελ προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. 

Στα κέντρα των γερμανικών πόλεων είναι πλέον πολύ πιθανό να υπάρχουν περιορισμοί στη μετακίνηση μέσω αυτοκινήτου. Αυτό έχει αποφασιστεί από το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο. Μέχρι και 70 πόλεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την ετυμηγορία και οι αντιδράσεις από την οικονομία είναι αντίστοιχα έντονες.

Οι επηρεαζόμενοι οδηγοί και εταιρείες πρέπει τώρα να εξετάσουν εάν θα πρέπει να πωλήσουν τα οχήματά τους - πολύ πιθανώς σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία EY, οι απώλειες για τους περίπου 11 εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων ντίζελ, των οποίων τα αυτοκίνητα δεν πληρούν το πρότυπο Euro 6, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια.

Οι δήμοι επίσης ενδέχεται να πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη και πρόσθετα έξοδα προσωπικού εάν υπάρχουν απαγορεύσεις οδήγησης, γράφει η ΕΥ σε μια ανάλυσή της. Η απόφαση προσφέρει ωστόσο επίσης την ευκαιρία επανεξέτασης της γενικότερης στάσης των κατασκευαστών αυτοκινήτων, οι οποίοι θα πρέπει τάχιστα να επαναχαράξουν τη στρατηγική τους ώστε τα αστικά μέσα μεταφοράς - μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτοκίνητα, ποδήλατα - να συνυπάρχουν με έξυπνο τρόπο.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών πέφτουν μετά την απόφαση

Η απόφαση είχε επίσης αντίκτυπο στο χρηματιστήριο. Οι μετοχές της Volkswagen μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ αντίστοιχα η Daimler και η BMW έπεσαν κατά 0,3 και 0,5% αντίστοιχα.

Η Γερμανική Ένωση Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics (DSLV) προειδοποιεί πως θα υπάρξουν προβλήματα στα κέντρα των πόλεων. Σε περίπτωση απαγόρευσης μετακίνησης, οι μεταφορείς εμπορευμάτων και οι εταιρείες courier "δε θα μπορούσαν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, ήτοι το αστικό εμπόριο για λογαριασμό των κατοίκων των πόλεων", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης, Frank Huster. «Με αυτό το βήμα, πολλές ζωντανές κοινότητες θα ερημώσουν».

Απεναντίας, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) αξιολόγησε θετικά την ετυμηγορία. Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα σε θέματα ενέργειας Claudia Kemfert, η απόφαση αυξάνει την πίεση σε πολιτικούς και κατασκευαστές να "υλοποιήσουν την απαραίτητη στροφή στις αστικές μεταφορές, ως όφειλαν από καιρό να έχουν πράξει". Πλέον υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση του "βρώμικου" ντίζελ στους δρόμους.

Η περιβαλλοντική ένωση NABU επίσης χαιρετίζει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου. "Η αυτοκινητοβιομηχανία έπαιξε βρώμικα και έχασε", δήλωσε ο διευθυντής Leif Miller.

Ο αρχηγός του κόμματος FDP, Christian Lindner, συγκαταλέγεται στους μεγάλους πολέμιους της ετυμηγορίας. Τον αποκαλούσε "Πλήγμα στην ελευθερία και την περιουσία, επειδή εγκλωβιζόμαστε σε ανθρωπογενή όρια". Θα έπρεπε να έχει γίνει το παν δυνατόν προκειμένου να μην είναι βίαιη η μετάβαση των κατόχων των αυτοκινήτων ντίζελ στη νέα κατάσταση και να μην περιορίζεται η δυνατότητά τους να μετακινηθούν, δήλωσε ο Lindner από το Βερολίνο.

Πηγή: ellinogermaniko.wordpress.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου