7 Μαρτίου 2018

Η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του 2018

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατάφεραν να μπουν στη φετινή 32η ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes έφτασε τους 2.208 δισεκατομμυριούχους, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, με το σύνολο της περιουσίας τους να ανέρχεται στα 9,1 τρισ. δολ. και να είναι αυξημένη κατά 18% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Όμως το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και των απλώς πλούσιων συνεχίζει να διευρύνεται. Η περιουσία των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αγγίζει το εκπληκτικό ποσό των 1,2 τρισ. δολ. και ενώ αυτοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, τα πλούτη τους ανέρχονται στο 13% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Η κορυφαία δεκάδα

Ο Jeff Bezos (φωτογραφία επάνω αριστερά) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και στην κορυφή της ετήσιας λίστας, χάρη στην ενίσχυση της τιμής των μετοχών της Amazon κατά 59% τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που πρόσθεσε 39,2 δισ. δολ. στην περιουσία του. 

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, δεν "φιγουράρει" πια στην πρώτη θέση (για έκτη φορά από το 1995) αλλά στην δεύτερη. Η περιουσία του Bill Gates ανέρχεται στα 90 δισ. δολ. φέτος. 

Ο επιχειρηματίας Warren Buffett, CEO της Berkshire Hathaway, διατήρησε την τρίτη θέση, με περιουσία ύψους 84 δισ. δολ.

Ο Γάλλος Bernard Arnault είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος και ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία που ανέρχεται στα 72 δισ. δολ. Τα αποτελέσματα ρεκόρ στην αυτοκρατορία των ειδών πολυτελείας LVMH και μια συμφωνία για την εξαγορά σχεδόν ολόκληρης της Christian Dior τον βοήθησαν στην αύξηση της περιουσίας του κατά 30,5 δισ. δολ.

Στην 5η θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg, με καθαρή αξία περιουσίας ύψους 71 δισ. δολ.

Την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν ο Amancio Ortega της Zara (6η θέση) με περιουσία 70 δισ. δολ., ο Μεξικανός μεγιστάνας Carlos Slim Helu (7η θέση) με περιουσία 67,1 δισ. δολ. Στην 8η και 9η θέση βρισκονται ο Charles Koch και ο David Koch (της Koch Industries) με περιουσία 60 δισ. δολ. έκαστος. Την δεκάδα κλείνει ο ιδρυτής της Orange, Larry Ellison, με περιουσία 58,5 δισ. δολ.

Ακολουθουν στις θέσεις 11 έως 20 κατά σειράν οι: 
11 Michael Bloomberg (United States), 
12 Larry Page (United States),
13 Sergey Brin (United States),
14 Jim Walton (United States),
15 S. Robson Walton (United States),
16 Alice Walton (United States),
17 Ma Huateng (China),
18 Francoise Bettencourt Meyers (France),
19 Mukesh Ambani (India),
20 Jack Ma (China). 

Οι Κινέζοι 

Δύο επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας, από την ηπειρωτική Κίνα βρέθηκαν για πρώτη φορά στο top 20. 

Ο Ma Huateng (γνωστός και ως Pony Ma) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ενώ καταλαμβάνει τη 17η θέση στον κόσμο, εν μέρει χάρη στην εταιρεία WeChat της Tencent, της κοινωνικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με σχεδόν 1 δισ. ενεργούς χρήστες. Η Tencent έχει επίσης μερίδιο στηνTesla, τη μητρική της Snapchat Snap και την εταιρεία μουσικών υπηρεσιών Spotify. 

Ο Jack Ma, ο 20ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είναι επικεφαλής του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, των οποίων οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 76% σε ένα χρόνο. 

Η λίστα του Forbes περιλαμβάνει 259 νεοφερμένους δισεκατομμυριούχους, που οφείλουν τις περιουσίες τους σε διάφορους τομείς, από την τεχνολογία και την αεροδιαστημική μέχρι την αεροπορία και τα νυφικά. Τα περισσότερα νεοφερμένα πρόσωπα, 89 συνολικά, προέρχονται από την Κίνα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Από τους μεγαλύτερους "χαμένους" αυτής της χρονιάς είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος "βυθίστηκε" από την 544η θέση στη λίστα, στη 766η θέση των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως με την περιουσία του να εκτιμάται στα 3,1 δισ. δολ., ήτοι 400 εκατ. μικρότερη σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, μόλις είχε ξεκινήσει η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Οι τέσσερις Έλληνες της λίστας

Στη θέση 729 βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης, με περιουσία 3,2 δισ. δολ., ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία. Η οικογένεια Λάτση συνεχίζει να ασχολείται με τη ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επίσης επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο (EFG International με έδρα την Ζυρίχη), στην αγορά ακινήτων (ποσοστό  στην Lamda Development) και στο πετρέλαιο (ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια)

Στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολ., ως συλλέκτης τέχνης. Ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Η συλλογή αγοράστηκε το 1957 έναντι $3 εκατ. από τον ηθοποιό Edward G. Robinson και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του πλανήτη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έργα του Van Gogh και του Pablo Picasso. 

Στη θέση 965 είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολ., με δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα. O Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός ως "Τέλης", είναι ο διευθυντής των επιχειρήσεων χαλκού της Glencore και διατηρεί μερίδιο 3% στον γίγαντα εμπορευμάτων και μεταλλουργίας. 

Τέλος, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολ., χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως αναφέρει το Forbes.

Πηγή: Στοιχεία από capital.grforbes.com 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου