28 Μαΐου 2018

«Η Ιταλία γλίτωσε έναν νέο Βαρουφάκη!»

Ανακούφιση αλλά και φόβους ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία μπορεί να οδηγήσει σε ενδυνάμωση του λαϊκιστικού στρατοπέδου εκφράζουν έξι οικονομικοί αναλυτές στο Reuters, στον απόηχο της απόφασης του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να μη δεχθεί την τοποθέτηση έναν ευρωσκεπτικιστή στο Υπουργείο Οικονομικών, που θα μπορούσε να αποτελέσει μία γηραιότερη εκδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως λέει ένας εξ αυτώνκαι να αναθέσει τελικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι.

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά: Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα

Χόλγκερ Σμίτινγκ, Επικεφαλής Οικονομλόγος στην ιδιωτική τράπεζα Berenberg 
«Εκ πρώτης όψεως η τοποθέτηση του Κοταρέλι προσφέρει μία ανακούφιση σε σύγκριση με την εναλλακτική του Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών που πιθανόν θα αποτελούσε μια (γηραιότερη) εκδοχή του Έλληνα Γιάνη Βαρουφάκη.
Δείχνει ότι το σύστημα ισορροπεί και διασφαλίζει ότι η Ιταλία δουλεύει. Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Σύνταγμα προσφέρουν εγγυήσεις έναντι πιθανώς καταστροφικών πολιτικών επιλογών. Η προειδοποίηση της Moody’s την τελευταία εβδομάδα για πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας δείχνει την κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάρει η Ιταλία υπό μία ριζοσπαστική κυβέρνηση.
Ωστόσο η απόφαση του Ματαρέλα να μην αποδεχθεί τον Σαβόνα αλλά και των δύο ηγετών Σαλβίνι και Ντι Μάιο (...) να μην προσφέρουν ένα υποψήφιο που θα μπορούσε να «ταιριάξει στον Πρόεδρο», εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους (...) και οδηγεί την Ιταλία σε μία συνταγματική κρίση με άγνωστο αποτέλεσμα
».(...) 
 
Πάολο Σαβόνα

Μίκαελ Λάιστερ, Commerzbank 
«Βλέπουμε μια αρκετά καλή ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές, αρχής γενομένης από το ευρώ, καθώς μειώθηκε ο κίνδυνος να υπάρξει στην Ιταλία ένας υπουργός Οικονομικών που θα είναι πολέμιος του κοινού νομίσματος. 
Δεν νομίζουμε όμως ότι η πορεία αυτή θα είναι διατηρήσιμη. Η Ιταλία κέρδισε απλά λίγο χρόνο»

Νίκολα Νόμπιλε, Oxford Economics 
«Το πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις μεταξύ αυτών που είναι υπέρ και κατά του ευρώ θα πολωθούν, το οποίο είναι και το θέμα που θα αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις στις εκλογές. Αυτό εμπεριέχει το ρίσκο νίκης από το αντιευρωπαϊκό μέτωπο. 
Η διαμάχη για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, την οποία έχει αναλάβει πάνω από όλους ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, είναι καταδικασμένη να αργοπορήσει ακόμη περισσότερο, εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης με την εντολή να αποφασίσει τι θα γίνει στην Ιταλία». 

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι

Σίλβια Αρντάνια, Goldman Sachs
«Πιστεύουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει υψηλή. Από τη μία πλευρά δεν έχουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την πιθανή προοπτική ότι οι αγορές θα αμφισβητούσαν τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ε.Ε και την περιοχή του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον κατά την άποψή μας, νέες εκλογές, πιθανότατα τον Οκτώβριο, δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μία θετική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία».

Βολφάνγκο Πίκολι: Teneo Intelligence 
«Κοιτάζοντας μπροστά, είναι δύσκολο να διακρίνουμε πως η Ιταλία μπορεί να βγει από αυτή την πολιτική και οικονομική κρίση σε καλύτερη κατάσταση. Ο χειρότερος κίνδυνος είναι ότι το αδιέξοδο δυναμώνει περισσότερο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και πάνω από όλα τη Λέγκα, δηλαδή τα δύο λαϊκιστικά κόμματα που κατηγορούν το "κατεστημένο" ότι τους αρνείται το δικαίωμα να κυβερνήσουν. Ένα αφήγημα που θα πολώνει ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε μια προεκλογική καμπάνια που οι αντι-ευρώ και ευρωσκεπτικιστικοί τόνοι θα ενισχυθούν».

Aλεσάντρο Τεντόρι, Axa Investment Managers
«Αυτό που κυριαρχεί σήμερα το πρωί είναι η ανακούφιση, επειδή έστω και την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε μία κυβέρνηση εχθρική προς τις Βρυξέλλες. Έγινε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν κάποιες γωνίες, ακόμη και από τον Σαβόνα, αλλά η αγορά είχε δώσει ξεκάθαρα μηνύματα μεγάλης ανησυχίας. Από την άλλη πιστεύω ότι οι ασυμβατότητες μεταξύ Λέγκας και Πέντε Αστέρων μαζί με αυτή του Σαβόνα, έδωσαν τελικά την πρόφαση για να τιναχτεί στον αέρα η κυβέρνηση (…) Ο Κοταρέλι είναι ένας αξιοσέβαστο πρόσωπο, η επιλογή του είναι ξεκάθαρα θετική (…) αλλά είναι σαφές ότι από δω και στο εξής η αγορά θα προσπαθήσει να αποτιμήσει πόσο υψηλό είναι το ρίσκο.

Πηγή: kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Με πτώση 2,08%, στις 21.933 μονάδες, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή