19 Αυγούστου 2018

Παγκόσμια ημέρα φάρων στις 19 Αυγούστου

Ανοικτοί 27 φάροι για το κοινό την Κυριακή. Συνοπτικό ιστορικό των διαφόρων ειδών φάρων. Δυνατότητα «Υιοθέτησης» φάρων από ιδιώτες

Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 19 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων. Παράλληλα θα ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.

Οι φάροι που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ την Κυριακή 19 Αυγούστου είναι οι εξής:

Αγ. Νικόλαος - Κέα, Ακρωτήρι - Θήρα, Αρκίτσα - Φθιώτιδα, Μουδάρι - Κύθηρα, Βρυσάκι - Λαύριο, Γερογόμπος - Κεφαλονιά, Γουρούνι - Σκόπελος, Δρέπανο - Πάτρα, Δρέπανο - Χανιά, Κασσάνδρα - Χαλκιδική, Κατάκολο - Ηλεία, Κερί - Ζάκυνθος, Κρανάη - Γύθειο, Μεγάλο Έμβολο - Θεσσαλονίκη, Μελαγκάβι - Λουτράκι, Πλάκα - Λήμνος, Κόρακας - Πάρος, Κοκκινόπουλο - Ψαρά, Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη, Ταίναρο - Λακωνία, Κόπραινα - Άρτα, Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα, Μονεμβασιά - Λακωνία, Λάκκα - Παξοί, Βασιλήνα - Εύβοια, Πάππας - Ικαρία, Σπαθί - Σέριφος.

Φάρος Αρκίτσα, Φθιώτιδας

Είδη φάρων 

ΠΥΡΣΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Λειτούργησαν από το 1830 μέχρι το 1995
Ήταν όλοι επιτηρούμενοι και έδιναν σταθερό ή αναλαμπών φώς
Για την αναλαμπή χρησιμοποιούνταν κατάλληλος ωρολογιακός μηχανισμός ο οποίος ανά τακτά διαστήματα κουρδίζονταν από τον φαροφύλακα. Ο μηχανισμός ξεκουρδιζόταν με τη βοήθεια ενός βάρους που κινούνταν κάθετα στο πύργο του φάρου και παράλληλα περιέστρεφε το οπτικό.
Ήταν τοποθετημένοι κυρίως σε λιμάνια που έδιναν φωτοβολία σε απόσταση 15-25 νμ.
Έχουν όλοι καταργηθεί.

ΠΥΡΣΟΙ ΑΣΕΤΥΛΙΝΗΣ
Λειτουργούσαν από το 1915 μέχρι το 2002
Ήταν αυτόματοι αναλάμποτες και οι πλέον αξιόπιστοι.
Ο εφοδιασμός τους με αέριο ασετιλίνης γινόταν μία φορά ετησίως.
Καταργήθηκαν λόγω υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας.

ΠΥΡΣΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ
Λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα AC από το δίκτυο της ΔΕΗ. Τροφοδοτούνται μέσω κατάλληλου κυκλώματος ηλεκτρικός λαμπτήρας AC ή DC (με φορτιστή και συσσωρευτές)
Αξιόπιστοι φάροι με δυνατότητες μεγάλη φωτοβολία και πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης λειτουργίας.

ΠΥΡΣΟΙ ΗΛΙΑΚΟΙ
Πυρσοί νέας τεχνολογίας η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στο φαρικό δίκτυο από το 1980.
Οι ηλιακοί πυρσοί αντικατέστησαν κυρίως τους πυρσούς ασετιλίνης.
Το μέγεθος της λυχνίας και η ισχύς των ηλιακών γεννητριών καθώς και η χωρητικότητα των συσσωρευτών καθορίζεται από την επιθυμητή φωτοβολία.
Η ηλιακή ακτινοβολία συλλέγεται από τις ηλιακές γεννήτριες και αποθηκεύεται στους συσσωρευτές. Το ηλ. Ρεύμα μέσω ενός φωτοκύτταρου τροφοδοτεί τον εκλαμπτήρα.
Ο εκλαμπτήρας δημιουργεί τις αναλαμπές, τίθεται σε λειτουργία μετά τη δύση του ηλίου και τροφοδοτεί τη λυχνία του πυρσού. Με την ανατολή του ηλίου το φωτοκύτταρο διακόπτει την τροφοδοσία και σβήνει ο πυρσός.
Η χωρητικότητα των συσσωρευτών υπολογίζεται έτσι ώστε ο πυρσός να λειτούργει χωρίς πρόβλημα για 15 μέρες, διάστημα και τα το οποίο θα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και δε θα είναι δυνατή η φόρτιση της.

Φάρος Περιστέρα Κέρκυρας

Ανάδοχοι Φάρων

Την 4 Αύγουστού 2014, εκδόθηκε ο νόμος Ν.4278/2014 (ΦΕΚ 157Α/4-8-14) της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τους Πυρσούς και το Ελληνικό Φαρικό δίκτυο.

Με βάση τον παραπάνω νόμο οι εγκαταστάσεις των πυρσών γενικά είναι εγκαταστάσεις δημόσιας ωφέλειας (Άρθρο 5).

Ο νόμος αυτός προβλέπει μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα «αναδοχής» (Άρθρο 20). Σύμφωνα με διαδικασία που θα καθορισθεί με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να αναλάβουν χωρίς αμοιβή, υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσοτέρων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τα πρόσωπα που θα επιλέγονται θα ανακηρύσσονται «Ανάδοχοι Φάρου» και αποκτούν δικαιώματα σχετικά με την επικοινωνιακή τους προβολή και την υπό όρους χρήση του φάρου, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό την προϋπόθεση σεβασμού και διατήρησης της ιστορικής αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής του αξίας (λεπτομέρειες-προϋποθέσεις-υποχρεώσεις-διαδικασίες, κ.λ.π, θα καθoρισθούν στην ΚΥΑ που προαναφέρθηκε).

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ και σύμφωνα με τις διατάξεις της, θα είναι δυνατό το ευρύ κοινό να πληροφορηθεί εάν πληροί τις προϋποθέσεις για αποστολή αιτήματος αναδοχής προς την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: Στοιχεία κυρίως από yf.hellenicnavy.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Παγκόσμια Ημέρας Φάρων σήμερα (21.08.2016)
Το Αφηρημένο Blog: «Υιοθέτηση» φάρων από ιδιώτες (20.08.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου