18 Αυγούστου 2018

Μια πλωτή πλατφόρμα που θα μπορούσε να απαλλάξει τη θάλασσα από τα πλαστικά

Τα πλαστικά απόβλητα στους ωκεανούς γίνονται όλο και περισσότερα. Μια αρχιτέκτονας από το Άαχεν, η Μαρτσέλο Χανς ανέπτυξε ένα μοντέλο στη διδακτορική της διατριβή που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση. Η ιδέα της για την κατασκευή πλατφόρμας μήκους 400 μέτρων είναι σχεδόν επαναστατική, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Welt.

Το σχέδιο είναι φιλόδοξο: να απαλλάξουμε τη θάλασσα από τα πλαστικά. Το σχέδιο φέρει την ονομασία «Απαλλαγή από τα Σκουπίδια του Ειρηνικού» και η 32χρονη Μαρτσέλα σκέφτηκε την ιδέα στις τελευταίες της διακοπές στο Πράσινο Ακρωτήριο. Στη διάρκεια των καταδύσεων της συγκλονίστηκε από τις μάζες πλαστικών αποβλήτων που βρήκε στη θάλασσα. «Κολυμπούσα μέσα σε δάση από επιπλέοντα πλαστικά», δήλωσε.

Η ιδέα της: Μια πλωτή πλατφόρμα που θα φιλτράρει τα πλαστικά σωματίδια από το νερό με τον ειδικό σχεδιασμό της. Η πλατφόρμα μήκους 400 μέτρων, σε σχήμα βολβού, προβάλλει 15 μέτρα έξω από το νερό και το κάτω μέρος της είναι βυθισμένο σε βάθος 35 μέτρων. Η Χανς επέλεξε αυτό το βάθος επειδή τα πλαστικά μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Η μηχανή αυτή φέρνει τα πλαστικά στην επιφάνεια με τη βοήθεια των ωκεάνιων ρευμάτων, έτσι ώστε να συλλέγονται χωρίς δίχτυα - χωρίς να απειλούνται τα θαλάσσια πλάσματα.

Μια καινοτόμος λύση όπως αυτή της Χανς είναι επειγόντως απαραίτητη για το πρόβλημα των πλαστικών σκουπιδιών στους ωκεανούς. Μόνο το 2015, παρήχθησαν παγκοσμίως 322 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, οκτώ εκατομμύρια τόνοι πηγαίνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο. Για 2025 οι ερευνητές αναμένουν ότι σε κάθε τρεις τόνους ψαριών θα αντιστοιχεί περίπου ένας τόνος πλαστικού στις θάλασσες.

Η Χανς προσπαθεί να υλοποιήσει το σχέδιο της μαζί με 35 εθελοντές. Μέχρι να κατασκευαστεί η πλατφόρμα, απαιτείται μεγάλη έρευνα. Αυτό κοστίζει, οπότε η Χανς αναζητά επί του παρόντος συνεργάτες και χορηγούς. Σε πέντε χρόνια, ελπίζει να κατασκευάσει το πρώτο πρωτότυπο, λέει η 32χρονη αρχιτέκτων.

Πηγές: Die Welt, ΑΠΕ-ΜΠΕ 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου