16 Αυγούστου 2018

Πέθανε η «βασίλισσα της Σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών η σπουδαία Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν, που ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες όπως το "Respect" και το "I Say a Little Prayer".

«Η βασίλισσα της Σόουλ», που βραβεύτηκε με 18 Γκράμι και είχε 25 χρυσούς δίσκους, άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2010 και τραγούδησε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Η Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Louise Franklin, 25 Μαρτίου 1942 - 16 Αυγούστου 2018) εκτός από τραγουδίστρια ήταν επίσης συνθέτης και πιανίστρια. Στους θαυμαστές της ήταν γνωστή ως "Βασίλισσα της Σόουλ". Ήταν φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά είχε τραγουδίσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Ήταν ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες. Ήταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. 


Ακολουθούν κάποιες από τις ημερομηνίες σταθμούς στη ζωή και στην καριέρα της σπουδαίας Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αρίθα Φράνκλιν:
  • 25η Μαρτίου 1942: η Αρίθα Φράνκλιν γεννιέται στο Μέμφις του Τενεσί.
  • 1956: Κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, "The Gospel Soul of Aretha Franklin".
  • 1967: Βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το τραγούδι "Respect".
  • 1968: Τραγουδάει το "Precious Lord, Take My Hand" στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
  • 1977: Ερμηνεύει το "God Bless America" στην τελετή ορκωμοσίας του Τζίμι Κάρτερ. Θα τραγουδήσει επίσης στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Μπιλ Κλίντον (1993) και Μπαράκ Ομπάμα (2009).
  • 1987: Γίνεται η πρώτη γυναίκα που εισέρχεται στο "Rock and Roll Hall of fame", το πάνθεον της αμερικανικής ροκ.
  • 1991: Βραβεύεται με το Grammy Legend Award για την επιρροή της στην αμερικανική μουσική βιομηχανία.
  • 2005: Τιμάται με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση πολιτών στις ΗΠΑ.
  • 2017: Ανακοινώνει τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ηχογράφηση του τελευταίου της δίσκου. Τον Νοέμβριο, θα τραγουδήσει στο γκαλά του ιδρύματος Έλτον Τζον για τη μάχη εναντίον του AIDS. 
Αρίθα Φράνκλιν: "I Say a Little Prayer"

Είπαν για την απώλεια της Αρίθα Φράνκλιν

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην ορκωμοσία του οποίου, το 1993, είχε τραγουδήσε η Φράνκλιν, είπε ότι "κλαίει για τον χαμό της φίλης του" την οποία χαρακτήρισε "έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς" της χώρας. "Άγγιξε τις ψυχές μας επί περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν κομψή, γενναιόδωρη και ασυμβίβαστη στο καλλιτεχνικό της έργο (...). Θα είναι για πάντα η Βασίλισσα της Σόουλ για όλους εκείνους που την γνώριζαν προσωπικά και μέσω της μουσικής της", τόνισε.

"Η Βασίλισσα της Σόουλ, η Αρίθα Φράνκλιν, είναι νεκρή. Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που ευλογήθηκε με ένα υπέροχο δώρο από τον Θεό, τη φωνή της. Θα μας λείψει" ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Φράνκλιν είχε τραγουδήσει και στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τίμησε τη "θεία" Αρίθα εκτιμώντας ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικής. "Στη φωνή της ακούγαμε την Ιστορία μας, στην ολότητά της και με όλες τις αποχρώσεις της: τη δύναμή μας και τους καημούς μας, τη σκοτεινή πλευρά μας και το φως μας, την αναζήτηση της λύτρωσης και τον σεβασμό που κερδίζεται δύσκολα. Μας βοηθούσε να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο, να ελπίζουμε περισσότερο, να είμαστε πιο ανθρώπινοι. Και μερικές φορές μας βοηθούσε απλώς να τα ξεχνάμε όλα και να χορεύουμε" αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος και η σύζύγος του Μισέλ.

Ο χαμός της Αρίθα Φράνκλιν προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεκάδες καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στην πολυετή καριέρα της, έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους:
"Προσεύχεται για την χρυσή ψυχή" της ερμηνεύτριας του Respect και του I Say a Little Prayer, έγραψε στο Twitter η Νταϊάνα Ρος.
"Ας σταθούμε όλοι για μια στιγμή για να τιμήσουμε την ονειρεμένη ζωή της Αρίθα Φράνκλιν, της βασίλισσας της ψυχής μας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας επί τόσα χρόνια", ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Πολ Μακάρτνεϊ.
Ο Έλτον Τζον έκανε λόγο για "πλήγμα για όλους εκείνους που αγαπούν την πραγματική μουσική" ενώ ο Μικ Τζάγκερ μίλησε για μια "συναρπαστική προσωπικότητα".
"Είναι δύσκολο να φανταστώ τον κόσμο χωρίς αυτήν. Δεν ήταν μονάχα μια λαμπρή τραγουδίστρια, αλλά η δέσμευσή της στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων είχε ανεξίτηλες επιπτώσεις στον κόσμο" σχολίασε η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, el.wikipedia.org 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου