31 Αυγούστου 2018

Βάιντμαν: H 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα αλλά ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη

«H πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη» επισήμανε ο Πρόεδρος της Deutsche Bundesbank Γενς Βάιντμαν (Jens Weidmann) μιλώντας χθες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). 

Ειδικότερα, ο κ. Weidmann, στην ομιλία που παρέθεσε ως κεντρικός ομιλητής, με τίτλο “Exploring the agora: Lessons for a more stable economic and monetary union” (Παρατηρώντας την αγορά: Διδάγματα για μία πιο σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση) σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα βήματα της Ελλάδας προς τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν οι προσαρμογές αυτές. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο» είπε.

Και τόνισε ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών». 

Επίσης, ο κ. Βάιντμαν, αναγνώρισε τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης. Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Weidmann ανέφερε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα». 

Τον διακεκριμένο ομιλητή προλόγισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης, που ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας η επίσκεψη του κ. Weidmann, ο οποίος αποτελεί ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα με σταθερές, ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες απόψεις.

O Πρόεδρος της ΕΕΤ, 
στην εισαγωγική του παρέμβαση, αναφέρθηκε εν συντομία στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδος από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης μετά από οκτώ χρόνια, αλλά τόνισε ότι οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν υπεύθυνη και συνετή πολιτική μεταρρυθμίσεων που θα προάγουν την ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή και επενδυτική ανάκαμψη. 

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του προέδρου της Deutsche Bundesbank, έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, των διοικήσεων της ΤτΕ, των Ελληνικών Τραπεζών, του ΤΧΣ, της ΕΚ και του ΧΑ, επιχειρηματικών φορέων (ΣΕΒ και ΣΕΤΕ), καθώς και σημαντικού αριθμού διακεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών.

Πηγή: ΕΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου