16 Αυγούστου 2018

Η κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι στη Γένοβα

Η οδογέφυρα Μοράντι, στον αυτοκινητόδρομο Α10 της Γένοβας στη βόρεια Ιταλία, κατέρρευσε την Τρίτη αφήνοντας 38 νεκρούς και 16 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια της.

Η γέφυρα Μοράντι (από το όνομα του αρχιτέκτονά της) η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967, άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο. Υποχώρησε έκταση δρόμου που ξεπερνά τα εκατόν πενήντα μέτρα. Εξαιτίας της βροχής, κάτω και πάνω από την γέφυρα, τα οχήματα, την στιγμή της κατάρρευσης, κινούνταν με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι μετά την χθεσινή τραγωδία πρόκειται να κατεδαφιστεί και το υπόλοιπο τμήμα της τεράστιας αυτής γέφυρας για να προστατευθεί η ακεραιότητα των πολιτών.

«Η ιταλική γέφυρα του Mπρούκλιν», όπως την αποκαλούσαν πολλοί κάτοικοι της Γένοβας, είχε χτιστεί σε μπετόν αρμέ, αλλά σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, υπήρχαν κακοτεχνίες και προβλήματα που είχαν οδηγήσει σε σειρά «πρόσθετων παρεμβάσεων υποστήριξης». Και την περίοδο αυτή συνεχίζονταν τα έργα συντήρησης. 



Αλλά σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Rai υπάρχει και κάτι άλλο. Σχετικά πρόσφατα ενώσεις πολιτών είχαν καταγγείλει ότι πολλές ρίζες των δέντρων δημιουργούσαν προβλήματα στα θεμέλια της γέφυρας.

Παράλληλα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στον ιταλικό τύπο ότι λίγο πριν την κατάρρευση είδαν έναν κεραυνό να χτυπά πυλώνα της οδογέφυρας του αυτοκινητοδρόμου A10. Μπορεί να είναι αυτή η αιτία της κατάρρευσης; Ή πρόκειται για μια σειρά από δομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν λόγω των καιρικών φαινομένων;

Πολλοί αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί τονίζουν ότι σε μια μεγάλη χώρα σαν την Ιταλία οι γέφυρες δεν πρέπει να είναι τόσο παλιές με μισό αιώνα στην πλάτη τους. 


Η ιταλική κυβέρνηση υπόσχεται αυστηρή απόδοση ευθυνών για την τραγωδία της Γένοβας. Χάθηκαν δεκάδες ζωές και πρέπει να δοθούν οπωσδήποτε πειστικές απαντήσεις. Η εταιρία αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία ανήκει πλέον στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για τη συντήρηση του δικτύου. 


Η εισαγγελική έρευνα που ήδη ξεκίνησε έχει στόχο να διακριβώσει αν η κατάρρευση της ιταλικής γέφυρας που κόστισε σε ανθρώπινες ζωές οφείλεται σε ελλιπή μέτρα συντήρησης και ασφάλειας ή στη σφοδρή κακοκαιρία και το χτύπημα κεραυνού.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που μετέβη στην Γένοβα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι μια τραγωδία που θέτει σε όλους μας ερωτήματα. Όλες οι αρμόδιες αρχές, όπως και όσοι έχουν κάποια ευθύνη, θα πρέπει να προβληματισθούν βαθύτατα» .


Η Ρώμη θεωρεί ότι η εταιρία Atlantia, που εκμεταλλεύεται τους αυτοκινητόδρομους, φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα και ότι δεν έγιναν, όπως έπρεπε, τα έργα συντήρησης και αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση. Η εισαγγελία της Γένοβας θεωρεί κατ' αρχήν ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και ότι δεν ήταν, σίγουρα, ένα μοιραίο, τραγικό συμβάν. Παραμένει ανοιχτό αν χωρίς δικαστική απόφαση είναι εφικτή μια καταγγελία της σύμβασης. Πάντως η ιδιωτική εταιρία Atlantia δεν παραδέχεται καμία ευθύνη και δηλώνει, μάλιστα, έτοιμη να ξαναχτίσει την γέφυρα Μοράντι σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις πέντε μήνες. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχρεώσει ανώτατα στελέχη της να υποβάλουν παραίτηση. «Δεν θα είναι μια τραγωδία α λα ιταλικά, όσοι έσφαλλαν θα πληρώσουν», δηλώνει, από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι. 


Το συγκινητικό σκίτσο για την τραγωδία στη Γένοβα 



Ενα συγκινητικό σκίτσο για την τραγωδία στη Γένοβα, με την κατάρρευση της γέφυρας, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Η εικόνα δείχνει δύο οπαδούς της Τζένοα και της Σαμπντόρια, ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης που είναι παραδοσιακά αντίπαλοι, αγκαλιασμένους να σχηματίζουν με τα σώματά τους «γέφυρα» στο σημείο της τραγωδίας. 


Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου