17 Αυγούστου 2018

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την «δημοσιογραφική δεοντολογία»

Όλα, αυτή τη φορά ξεκίνησαν από τα sms, από το Μέγαρο Μαξίμου προς επιλεγμένα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, με τα οποία δίνεται η "γραμμή" που αυτά πρέπει να ακολουθήσουν αντιδρώντας στην στην κριτική που ασκούν η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» της περασμένης Κυριακής (12.08.2018).

Ακολούθησε διάβημα στην ΕΣΗΕΑ που απέστειλε ο Προϊσταμένος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός, για το «παντελώς ψευδές, ανυπόστατο και κακόβουλο ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος για το δήθεν SMS του Μεγάρου Μαξίμου προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» όπως αναφέρει. Και καλούσε την ΕΣΗΕΑ να επιληφθεί του θέματος, ούτως ώστε «Να αποκατασταθεί η αλήθεια. Να διερευνηθούν από την Ένωσή και τα πειθαρχικά της όργανα οι ευθύνες τυχόν μελών της, τα οποία εμπλέκονται στην απαράδεκτη και κακοήθη αυτή ενέργεια» όπως επίσης ανέφερε.

Για απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφων από την Κυβέρνηση έκανε λόγο η ΝΔ με ανακοίνωσή της στις 14.8.2018: «Με την επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ, το μόνο που επιτυγχάνει ο κ. Καρτερός, είναι να επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την καθεστωτική αντίληψη μιας Κυβέρνησης η οποία δεν διστάζει πια ακόμη και να ζητά διώξεις δημοσιογράφων επειδή κάνουν αποκαλύψεις που την εκθέτουν. Κατά τα άλλα, έμελλε να το ζήσουμε και αυτό: Ο εφευρέτης των fake news και πρωταθλητής της κυβερνητικής προπαγάνδας να διαμαρτύρεται για αυταπόδεικτες ειδήσεις». 


Και η αντιπαράθεση είχε συνέχεια (την μεταφέρουμε όπως την περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ): 

Θ. Καρτερός στη ΝΔ: «Και οι γάιδαροι, ελέω Κυριάκου Μαρινάκη, πετούν»

Με ανάρτηση στο Facebook απάντησε στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός:
"Η τελευταία ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία σκιαγραφεί το δημοσιογραφικό και πολιτικό μου πορτρέτο, με άφησε άναυδο με τα μαρούλια της. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι: Το SMS, που έχουν κατασκευάσει και διακινούν, αποδίδοντάς το στο Μαξίμου, είναι γνήσιο. Και οι γάιδαροι, ελέω Κυριάκου Μαρινάκη, πετούν.... ", έγραψε ο κ. Καρτερός.

ΝΔ: Ο κ. Καρτερός είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους

Νωρίτερα σφοδρή επίθεση κατά του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είχε εξαπολύσει η ΝΔ κάνοντας λόγο για «φερέφωνα» του Μαξίμου που «εξακολουθούν να επιτίθενται σε όσους δημοσιογράφους έχουν το... θράσος να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και να αποκαλύπτουν τον μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως ο κ. Καρτερός είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους, πόσο μάλλον να ζητεί τις πειθαρχικές διώξεις τους, καθώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «όχι μόνον γιατί έχει αποδείξει την "ανεξαρτησία" και το "κύρος" του από την εποχή που καλούσε τους πολίτες να τρώνε άφοβα μαρούλια μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ», αλλά και γιατί «έχει το θράσος να επικαλείται τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ ο ίδιος την εξευτελίζει καθημερινά αρθρογραφώντας στην "Αυγή". Και επειδή είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται τους λόγους, ας διαβάσει το άρθρο 5 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ρητά απαγορεύεται σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου, να αρθρογραφούν σε οποιαδήποτε εφημερίδα. Ακόμη και στην "Αυγή"...» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Αντιπαράθεση Σβίγκου-Ζούλα για τη «δημοσιογραφική δεοντολογία» 

Ράνια Σβίγκου: «Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση», σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτηση της στο twitter, για την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στον προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάση Καρτερό. «Μετά τα fake news περί SMS, η ΝΔ επικαλείται σήμερα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν κ τα... μαρούλια του Τσέρνομπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ. Καρτερό. Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία,το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση», έγραψε η κ. Σβίγκου. 

Κων. Ζούλας: Απάντηση Κ. Ζούλα σε Ρ. Σβίγγου: Η κα Σβίγγου «δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ». Mε το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην δέχεται επ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του» ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωσταντίνος Ζούλας απάντησε στην Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου η οποία είχε κατηγορήσει τη ΝΔ πως επικαλείται άρθρα της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν. «Επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να την διευκολύνω» έγραψε στο τουίτερ ο κ. Ζούλας. 

Ρ. Σβίγκου: Είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει «γραμμή» τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες.
"Ως δημοσιογράφος ο @kzoulas προφανώς και γνωρίζει πως το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία. Ψιλά γράμματα αυτά για τη ΝΔ κ τη χυδαία προπαγάνδα της. Πάντως, είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει "γραμμή" τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες".
Τα παραπάνω έγραψε στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη σε προηγούμενη ανάρτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Ζούλα. 

Ανταπάντηση Κ. Ζούλα: Με νέα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας απαντά σε προηγούμενη ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου. «Πρώτη φορά ακούω ότι οι αρθρογράφοι δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι. Αραγε δεν καταλαβαίνετε πως δεν νοείται κομματικό στέλεχος να παριστάνει το δημοσιογράφο; Προφανώς όχι. Ούτε γιατί προσωπικά δεν δηλώνω δημοσιογράφος αφ ότου ανέλαβα το ΓΤ της ΝΔ. Τη χυδαιότητα σάς την επιστρέφω» γράφει ο κ. Ζούλας. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου