16 Αυγούστου 2018

FT: Το brain drain εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα

Εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αποτελεί η μαζική φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών. Ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη. «Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ υπάρχει ζήτηση για μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία σε τουριστικές επιχειρήσεις» λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Το ερώτημα είναι εάν «όλοι αυτοί οι Ελληνες που έχουν αποκτήσει ειδίκευση και βρίσκονται στο εξωτερικό τελικά θα επιστρέψουν δίνοντας ώθηση μακροπρόθεσμα στην οικονομία της χώρας»; 


Όπως σημειώνεται στο άρθρο μέχρι και πριν το 2000 η φυγή στο εξωτερικό για σπουδές ήταν ένας τρόπος επαγγελματικής ανέλιξης για τους μικρομεσαίους Έλληνες. Μετά το 2000 και την άνοδο της οικονομίας και την αύξηση των ευκαιριών για νεαρούς επαγγελματίες οι Έλληνες έγιναν οι λιγότερο κινητικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Όμως, «η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. "Η μετανάστευση έγινε μια υπαρκτή επιλογή και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν" λέει ο κ. Πρατσινάκης» σύμφωνα με τους FT.

Αν και από το 2013 που θεωρείται η χρονιά με τη μεγαλύτερη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, η τάση έχει μειωθεί, είναι μικρός ο αριθμός αυτών που έχουν επιστρέψει. «Οι οικονομίες που έχουν κάνει και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους επιτρέπουν να ετοιμάσουν την επιστροφή τους με καλύτερους όρους» προσθέτει ο κ. Πρατσινάκης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης δηλώνει στους FT ότι «υπάρχουν τεράστια κενά στον τομέα της υγείας, όπου οι μεγάλες περικοπές και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν αφήσει τα περιφερειακά νοσοκομεία χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Οι νέοι επιστήμονες είναι οι πιο πρόθυμοι να φύγουν».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μισθούς ή εργασιακές συνθήκες που να μπορούν να ανταγωνιστούν τα κρατικά συστήματα υγείας στην βόρεια Ευρώπη, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία» συμπληρώνει ο κ. Πατούλης.

Την κατάσταση επιβεβαιώνει σύμφωνα με τους FT και η ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2017 στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.

Πηγές: kathimerini.grprotothema.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου