24 Αυγούστου 2018

Στα... βαθιά παλεύει ο Τραμπ στο νέο εξώφυλλο του TIME

Με άλλο ένα πρωτότυπο εξώφυλλο με αντικείμενο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα κυκλοφορήσει το περιοδικό TIME στις 3 Σεπτεμβρίου, στη σκιά της ομολογίας ενοχής του δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, για παραβίαση της νομοθεσίας περί προεκλογικών δαπανών και της καταδίκης από δικαστήριο της Βιρτζίνια του πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου, Πολ Μάναφορτ, για οικονομικά εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, στο εξώφυλλο του επόμενου τεύχους του περιοδικού δια χειρός του καλλιτέχνη Τιμ Ο' Μπράιεν, το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου έχει πλημμυρίσει ολοκληρωτικά, με τον Αμερικανό πρόεδρο να παλεύει να επιπλεύσει και να μην πνιγεί «στα βαθιά», όπως αναφέρει ο λιτός τίτλος του εξωφύλλου. 


Το συγκεκριμένο εξώφυλλο αποτελεί το τρίτο μέρος μίας «τριλογίας» του καλλιτέχνη που δημιουργεί εξώφυλλα για το περιοδικό εδώ και περίπου 30 χρόνια, στην οποία πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Στο πρώτο «μέρος» της, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 2017, ο νεοεκλεγείς τότε Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται καθιστός στο Οβάλ Γραφείο, αδιαφορώντας για την καταιγίδα που μαίνεται γύρω του. 


Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο εξώφυλλο, ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι πίστευε πως το επίπεδο του χάους που συνόδευσε την εκλογή Τραμπ «δεν θα κρατούσε». 

Εντούτοις, τα γεγονότα διέψευσαν τον Ο'Μπράιεν, με τις απολύσεις, τα σκάνδαλα και ένα γενικό χάος να σημαδεύουν την πρώτη χρονιά της προεδρικής θητείας του Τραμπ, οθώντας τον να σχεδιάσει ένα δεύτερο εξώφυλλο με την ίδια θεματική για το τεύχος της 23ης Απριλίου του 2018, με αφορμή τις επιδρομές στην οικία και το γραφείο του Κόεν. Σε αυτό η καταιγίδα συνεχίζεται με την ίδια ένταση και ο Αμερικανός πρόεδρος μοιάζει το ίδιο ατάραχος στο γραφείο του, όμως πλέον το Οβάλ Γραφείο έχει καλυφθεί κατά το ήμισυ από το νερό της «χρόνιας» νεροποντής.

Τέλος, λίγους μήνες αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, το Οβάλ Γραφείο έχει πλεόν «πλημμυρίσει» από τα διάφορα προβλήματα που δυσχεραίνουν την προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παλεύει με νύχια και με δόντια να σταθεί πάνω από το νερό και να μην «πνιγεί» από αυτά.

Πηγές: kathimerini.gr , TIME✔@TIME 


Οι επιπτώσεις των δικαστικών υποθέσεων για τον Aμερικανό πρόεδρο
Οι Μάικλ Κόεν και Πολ Μάναφορτ

Η ομολογία ενοχής του δικηγόρου του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Κόεν, για παραβίαση της νομοθεσίας περί προεκλογικών δαπανών και η καταδίκη από δικαστήριο της Βιρτζίνια του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, δημιουργούν νέα προβλήματα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενισχύοντας παράλληλα ενώπιον του κοινού την αξιοπιστία της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

– Η ομολογία ενοχής του Κόεν σημαίνει ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο;

– Ο Κόεν παραδέχθηκε ότι δωροδόκησε την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και το μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακντούγκαλ. Παρότι ο Κόεν αποκάλυψε ότι οι πληρωμές αυτές έγιναν για να προστατευθεί ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Τραμπ, οι εισαγγελείς απέφυγαν να κατονομάσουν τον Τραμπ στο κατηγορητήριο, κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένο υποψήφιο». Την προσεκτική γλώσσα των εισαγγελέων εκμεταλλεύθηκε χθες ο νομικός σύμβουλος του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι, για να πει ότι η εισαγγελία δεν διαθέτει στοιχεία για εγκληματική συμπεριφορά από μέρους του σημερινού προέδρου.

– Αν προκύψουν στοιχεία εις βάρος του Τραμπ, θα του ασκηθεί δίωξη;

– Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκαθαρίσει ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δίωξη, αν και το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Εφικτή και νόμιμη είναι επίσης η άσκηση δίωξης εναντίον πρώην προέδρου. Η ομολογία του Κόεν είναι πολύ κακή για τον Τραμπ. Μάλλον δεν θα αντιμετωπίσει δίωξη, ως εν ενεργεία πρόεδρος, αλλά η διαδικασία τον φέρνει πιο κοντά σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής, ιδίως αν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν το Κογκρέσο.

– Πώς συνδέεται η συμφωνία του Κόεν με την έρευνα του εισαγγελέα Μιούλερ;

– Η υπόθεση Κόεν δεν ήταν μέρος της έρευνας του εισαγγελέα Μιούλερ, σε αντίθεση με εκείνη για τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Πολ Μάναφορτ. Τη συμφωνία του Κόεν διαχειρίσθηκαν εισαγγελείς της Νέας Υόρκης. Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία του δικηγόρου του Τραμπ με τη Δικαιοσύνη αναμένεται να δώσει ώθηση στην έρευνα του Μιούλερ. Η καθηγήτρια Νομικής και πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας Λόρι Λίβενσον εξηγεί ότι η συμφωνία του Κόεν με τους εισαγγελείς καταρρίπτει το αφήγημα του Τραμπ περί κυνηγιού μαγισσών εναντίον του. «Ο Τραμπ δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι είναι θύμα κυνηγιού μαγισσών, όταν ο ίδιος ο συνήγορός του ομολογεί την ενοχή του για προσπάθεια επιρροής του εκλογικού αποτελέσματος», λέει η κ. Λίβενσον.

– Θα μπορούσε ο Τραμπ να απονείμει χάρη στον εαυτό του;

– Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποδείξει ότι δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το προεδρικό δικαίωμα απονομής χάριτος, ιδίως εάν πρόκειται να ωφελήσει ανθρώπους οι οποίοι έχουν πέσει –κατά τη γνώμη του– θύματα άδικης στοχοποίησης από κομματικούς μηχανισμούς. Απένειμε έτσι χάρη στον αμφιλεγόμενο εκλεγμένο πρώην σερίφη της Αριζόνας, Τζο Αρπάιο, ο οποίος συγκρούσθηκε με τη Δικαιοσύνη αρνούμενος να εφαρμόσει τον νόμο, αλλά και στον «Σκούτερ» Λίμπι, στέλεχος της κυβέρνησης Μπους του νεότερου, καταδικασμένο για παρακώλυση Δικαιοσύνης και ψευδορκία σε υπόθεση διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών. Το βασισμένο στο δεδικασμένο αμερικανικό δίκαιο δεν απαντά, όμως, στο ερώτημα εάν ένας πρόεδρος μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του, καθώς κάτι τέτοιο ουδέποτε ετέθη επί τάπητος. Ο νομικός σύμβουλος του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι, λέει: «Η απονομή χάριτος ενός προέδρου στον εαυτό του είναι αδιανόητη και θα οδηγούσε πρόταση μομφής».

Πηγές: Καθημερινή
Associated Press
Σχετικές αναρτήσεις:
Εξώφυλλο στο TIME: Ο Τραμπ καλωσορίζει στην Αμερική το προσφυγόπουλο που κλαίει (
22.06.2018)
Πούτιν - Τραμπ… εις σάρκα μίαν στο εξώφυλλο του Time (
20.07.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου